İklim KriziManşet

Grönland’da alarm çanları: Buzlar eriyor

0

Köpeklerin ‘su üzerinde yürüdüğü’ fotoğraf bölgedeki aşırı ısınma hakkındaki gerçekliği gözler önüne serdi

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden bir ekip tarafından çekilen fotoğraf Grönland’da buzulların hızla eridiğini gözler önüne serdi. Fotoğraf ekibin kızakla yaptığı yolculukta köpeklerin eriyen buzullar nedeniyle bilek seviyesindeki suda koştuğunu gösteriyor.

Fotoğraf, Grönland’ın kuzeybatısında yer alan Inglefield Bredning Fiyordu’nda çekildi. Yetkililer, diğer bölgelerde eriyen buzul sularının yüzeydeki çatlaklardan aşağı indiğini fakat bu bölgedeki buzullarda çatlak bulunmadığı için eriyen suların yüzeyde kaldığını ve bu görüntüyü ortaya çıkardığını söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nde iklim bilimci olan Ruth Mottram, “Bu mevsimde ulaşım için en pratik yöntem hala kızak kullanmak. Kış mevsiminde bu bölgede çok sağlam ve kalın bir buzul tabakası oluşur ve eriyen buzul sularının aşağı inmesi için çatlaklar oluşturmaz. Geçtiğimiz hafta güneyden gelen sıcak hava dalgası nedeniyle çok yüksek hava sıcaklıklarıyla karşılaştık” dedi.

Enstitü, geçtiğimiz çarşamba Grönland’ın kuzeybatısında kalan Qaanaq bölgesinde hava sıcaklığını 17.3 santigrat derece olarak ölçtü. Yetkililer bu sıcaklığın yaz koşulları için bile yüksek olduğunu belirtti.

Normal şartlarda Haziran-Temmuz aylarının sonuna kadar buzul erimesiyle karşılaşmadıklarını söyleyen Mottram, “Bu sıcaklıklar olağan dışı olmasına rağmen daha önce görmediğimiz aşırı bir hava durumuyla karşı karşıyayız. Bunda küresel ısınmanın oynadığı rolü direkt söylemek için henüz erken” diye konuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.