COP 24Günün Manşetiİklim KriziManşet

Greta’dan Türkiyeli genç iklim aktivistlerine: “Yaşlı kuşakları iklim krizinden sorumlu tutun ve sesinizi duyurun!”

0

Geçen Ağustos ayından beri iklim değişikliğine karşı harekete geçilmesi için okul grevi yapan 15 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg Katowice’de yapılan COP24 iklim zirvesinde mücadelesini sürdürüyor.

Greta Thunberg ve Ümit Şahin

Greta’yla bir basın toplantısının çıkışında Açık Radyo ve Yeşil Gazete adına kısa bir mülakat yaptık. (Açık Radyo Açık Gazete programında bu sabah yer verilen röportajı ilgili bağlantının 92 ila 110. dakikaları arasında dinleyebilirsiniz.)

Kimse bir şey yapmadığı için ahlaki sorumluluğu gereği eyleme başladığını söyleyen Greta Thunberg, “Bizden yaşlı kuşakları yarattıkları ve bizim de içinde yaşamamızı bekledikleri bu keşmekeşten sorumlu tutmamız gerekiyor. Ve sesimizin duyulur olmasını sağlamamız ve değişim sağlamaya çalışmamız gerekiyor. Çünkü tehlikede olan bizim geleceğimiz,” diyor.

***

İşte Greta’yla yaptığımız mülakat:

Benim adım Ümit Şahin, Türkiye’den, İstanbul’dan. Eylemini başlangıcından bu yana Açık Radyo’da takip ediyoruz. Bu mülakatı yaptığımız için çok mutluyuz. Bize bu okul grevi eylemine neden başladığını anlatabilir misin? Ana mesajın neydi?

Evet, bu eyleme başladım, çünkü kimse hiçbir şey yapmıyordu. Hiçbir şey olmuyordu. Varoluşsal bir krizle karşı karşıyayız, ama hiçbir şey olmuyor, bu nedenle ben bir şeyler yapmak zorundayım. Yapabileceğim şey neyse onu yapmak benim ahlaki sorumluluğum. Büyüdüğüm zaman geriye bakıp harekete geçmedim demek istemiyorum.

Toplumda ve diğer insanlar arasında farkındalığın artmasını sağladığına inanıyor musun? Mesela Avustralya’da da benzer eylemler başladı.

Sanırım en azından birazcık bir etkisi oldu, yani umarım olmuştur, ama çok da bir şey değişmiş değil. Belki şimdi bu konu hakkında biraz daha fazla konuşmaya başladık ve insanlar durumun aciliyetini fark etmeye başladılar.

Burada, COP24’ta gerçekten bir şeyler yapıldığını düşünüyor musun? Sence Birleşmiş Milletler ve bütün bu politikacılar ve bilimciler tarafından yapılanlar iklim değişikliğinin çözümüne yeterince hizmet ediyor mu?

Yani, açıkçası yeterince bir şeyler yapmadıkları ortada, çünkü emisyonlar yükseliyor. Oysa bu konferans çok faydalı olabilirdi. Ama şimdi göründüğü kadarıyla bir şeyin başarıldığını düşünmüyorum. Sorunun çözümüne yaraması için büyük bir şeylerin yapılması lazım.

Sonuçta buraya gelerek bu konferanstan beklentin nedir? Bu gidişatı değiştirmek için ne yapmalıyız?

Krizi kriz olarak ele almakla başlamak ve durumun acil olduğunu fark etmek zorundayız.

Son olarak, Türkiye’deki gençlere mesajın nedir, zira Türkiye’de çok sayıda genç iklim aktivisti var. Onlara ne mesaj göndermek isterdin?

Şu anda neler olduğunu anlamaya ihtiyacımız var. Bizden yaşlı kuşakları yarattıkları ve bizim de içinde yaşamamızı bekledikleri bu keşmekeşten sorumlu tutmamız gerekiyor. Ve sesimizin duyulur olmasını sağlamamız ve değişim sağlamaya çalışmamız gerekiyor. Çünkü tehlikede olan bizim geleceğimiz.

Çok teşekkürler, Greta, teşekkür ederiz.

Röportaj: Ümit Şahin

(Yeşil Gazete)

More in COP 24

You may also like

Comments

Comments are closed.