Greta Thunberg aşı dağıtımındaki adaletsizliği protesto etmek için COP26’ya katılmayacak

İsveçli genç iklim aktivisti Greta Thunberg kasım ayında İskoçya‘nın Glasgow şehrinde düzenlenecek 26’ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP26) katılmayacağını açıkladı.

18 yaşındaki Thunberg bu kararına gerekçe olarak koronavirüs aşılarının eşitsiz dağıtımı sonucu yoksul ülkelerin zirveye katılamayacak olmasını gösterdi.

‘Bu şekilde devam ederse katılmayacağım’

Zengin ülkelerin, ‘diğer ülkelerdeki risk grupları pahasına’ genç ve sağlıklı nüfusu kasıma kadar aşılamış olacağının altını çizen Thunberg, AFP’ye verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

Aşırı derecede adaletsiz aşı dağıtımı göz önüne alındığında, gelişmeler bu şekilde devam ederse COP26 konferansına katılmayacağım.”

Thunberg, herkesin aynı şartlar altında katılım gösterememesi halinde konferansın ertelenmesi gerektiğini de söyledi.

İki kez ertelenmişti

İlk etapta 2020 yılının Kasım ayında yapılması planlanan zirve, koronavirüs salgını sebebiyle 2021 yılının ilk aylarında yapılmak üzere ertelenmişti. Birleşik Krallık, yaptığı öneride kendi ev sahipliği ve İtalya’nın başkanlığında gerçekleşmesi planlanan iklim zirvesinin 2021 yılının ilk ayları yerine 2021 Kasım ayında yapılmasının daha uygun olacağını söyledi.

Bu talebin üzerine Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi temsilcileri zirvenin yeni tarihini 1-21 Kasım olarak duyurdu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi