ManşetTarım-Gıda

Greenpeace’e “Yutmayız” kampanyasının sitesi için ihtarname

0

Banvit, Beypiliç, Keskinoğlu ve Şenpiliç şirketleri, Greenpeace’in yutmayiz.org kampanya sitesini kapatması talebiyle bir ihtarname gönderdi.

21

Tavukçuluk şirketlerinin ihtarnamesi Greenpeace’in endüstriyel tavukçuluğun çevre ve sağlık etkileri hakkında yayınladığı raporun yer aldığı yutmayiz.org kampanya sitesini kapatmasını talep ediyor.

Yutmayız! kampanyası, tavuk endüstrisinden tüm üretim zincirini sağlığa ve çevreye zarar vermeyecek şekilde uygulamalarını yeniden düzenlemesini talep ediyor. Bu kapsamda Greenpeace geçtiğimiz hafta endüstriyel tavuk üretiminin insanların sağlığına ve çevreye olan olumsuz etkileri hakkında“Dünyayı Tüketmek” raporunu yayınladı.

Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, konuyla iligli şunları söyledi:

“Bu 4 şirket kopyala yapıştır yöntemiyle bize aynı ihtarnameyi yollamışlar.

Herhalde tavukları 4 duvar içine hapsettikleri gibi, endüstriyel tavukçulukla ilgili gerçekleri de hapsedebilmeyi umuyorlar. Bize sansür uygulamak istemeleri bu yüzden.

Eğer tavuk şirketleri – her ne isimle olursa olsun – antibiyotikler dahil yemlerine profilaktik ilaç katmıyorlarsa, GDO kullanmıyorlarsa, tamamen yerli kaynaklar kullanıyorlarsa, hayvanları serbestçe doğada gezinebiliyorsa bunları açık açık ilan etsinler. Biz de seve seve yayınlayalım.

Aksi takdirde kampanyamıza aynen devam edeceğiz.”

Greenpeace’in tavukçuluk şirketlerinden talepleri ise şu şekilde:

1) Polifilatikler dahil olmak üzere, tavukların hızlı büyümesine yönelik her türlü antibiyotik ve antimikrobiyallerin kullanımını istisna olmaksızın, hemen bırak!

2) GDO içermeyen, tamamen yerli kaynaklardan üretilmiş yem kullan; ithal soya bağımlılığı yerine alternatif protein kaynaklarını seç, karbon ayak izini minimuma indir.

3) Üretim zincirinde kimyasal ilaç veya gübre kullanımına, monokültüre izin verme!

4) Hayvan eziyetini kısmen azaltmanın en düşük standardı olarak, bütün üretim tesislerinde aşağıdaki etik kriterleri uygula

  • Tavukları kafessiz ortamlarda tut!
  • Tavukların serbest gezinmesine fırsat tanı!
  • Sadece üretim sürecinde değil, tüm tedarik zincirinde hayvan eziyetini engelle.
  • Çalışanlara hayvan eziyetini engelleyecek türde eğitim ver.

5) Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin haklarını gözet, sağlıklı koşullarda çalışmalarını güvence altına al; üretim ve piyasa koşulları nedeniyle oluşabilecek riskleri çiftçilere yükleme.

6) Tavuk çiftliklerinde oluşan dışkıların sisteme etkin geri dönüşümünü sağla, zararlı atıkların çevreye ve su kaynaklarına zarar vermeyecek şekilde bertaraf et.

7) Tür çeşitliliğinin korunması ve değişen çevre koşullarına dayanılıklık geliştirebilmek için üretimde hibrit tavuk ırklarını değil, farklı yerel ırkları kullan.

8) Bu dönüşümü 2020 yılına kadar sağlamak için yol haritanı açıkla, her adımını tam şeffaflıkta kamuoyuyla paylaş.

22

Greenpeace’in, “Kümes Hayvancılığı Odağında Endüstriyel Hayvancılık” alt başlıklı Dünyayı Tüketmek raporunun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 

(Bianet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.