İklim ve Enerji

Greenpeace’den Akkuyu ÇED’ine itiraz daveti

0

Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporu 24 Ekim 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai rapor olarak kabul edildi ve halkın görüş ve önerilerini almak üzere görüşe açıldı. Yaklaşık 4.000 sayfalık rapora; 10 gün içerisinde görüş verilmesi bekleniyor.

Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun nihai rapor olarak kabul edilerek halkın görüşlerine açılmasının ardından resmi itirazlarını Bakanlığa sunan Greenpeace, 24 Ekim’de  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai olarak kabul edilen 4.000 sayfalık rapor için 10 iş günü görüş bildirme süresi belirlenmesine dikkat çektiği açıklamasında. nükleere karşı olan herkesi Bakanlığa itiraz dilekçesi yollamaya çağırıyor.

24 Ekim 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 4.000 sayfalık rapor konusunda itirazı olan herkes 10 Kasım Pazartesi tarihine kadar Bakanlığa itiraz dilekçesi gönderebiliyor.

Greenpeace’in ÇED Raporu’na itiraz nedenleriyle ilgili olarak açıklama yapan, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, Özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel riskleri ve bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi açıklar var. Türkiye nükleer sorumuluğun şartlarını henüz belirlememişken, üstü kapalı cümlelerle hazırlanan bu ÇED Raporu’nu kabul ettiği takdirde hem Akkuyu hem de tüm Türkiye’yi geri dönülemez bir risk altına sokuyordedi.

Sürece nasıl görüş bildirilebileceğine dair bilgileri ve taslak görüş dilekçelerini içeren bir dökümana Greenpeace’in web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Greenpeace’in, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporuna onay verilmemesi için sürdürdüğü kampanyaya bugüne dek 250 binin üzerinde insan imzalarıyla destek vermiş durumda.

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.