İklim KriziManşetYeşil Duyurular

Greenpeace İklim Buluşması, İstanbul’da

0

Greenpeace Akdeniz, kamuoyuna ‘kader’ olarak aktarılan iklim krizi ve çevre felaketlerine karşı harekete geçmek, sorunları tespit edip çözümleri tartışmak üzere 11- 12 Kasım tarihlerinde İstanbul, Müze Gazhane’de “Greenpeace İklim Buluşması” düzenliyor.

Örgütün yaptığı son araştırmaya göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri dünyanın diğer yerlerinden iki kat daha hızlı ısınıyor. Türkiye, bir Akdeniz Havzası ülkesi olarak, daha büyük sorunların sınırında.

Yapılan açıklamada, “Kamuoyunda yaygınlaştırılmış söylemler,  Türkiye’de iklim değişikliğini ve özellikle çevre felaketlerini ‘kader’ diye etiketleyerek, krize karşı harekete geçme motivasyonunu  baltalıyor. Ancak biliyoruz ki somut verilere dayalı projeksiyon ve modellemelerle, iklim dostu politikalar ve iyi işletilmiş demokratik katılım süreçleriyle bu sorunu aşabiliriz” deniyor.

Mısır’da 6 Kasım’da başlayan COP 27 İklim Zirvesi‘nin hem Türkiye hem de Dünya için tarihi bir dönemeç olduğunu kaydeden Greenpeace Akdeniz’in Zirve sırasında  COP 27 sırasında bu yanlışları Türkiye’nin gündemine taşımak, iklim kriziyle mücadeleyi öncelik haline getirmek ve çözüm yöntemlerini tartışmak için düzenlediği buluşmada şu sorulara yanıt aranacak:

“Türkiye, 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için neler yapmalı? Kömürden çıkışın olmadığı bir senaryoda Türkiye’nin iklim mücadelesi ne kadar gerçekçi? COP 27’de bir araya gelen dünya liderleri ve karar vericilerin taahhütleri iklim kriziyle mücadelede neden yetersiz kalıyor? İklim hareketinin yeşil, adil bir dönüşüm için karar vericilerden ve politika yapıcılardan talepleri ne olmalı? Ve bu kararların alınmasını sağlamak için nasıl bir yol izlenmeli?”

İki gün boyunca İstanbul Müze Gazhane-Pazar Yeri’nde düzenlenecek etkinliği programı şöyle:

11 Kasım Cumartesi

 2030 Türkiye İklim Hedefleri: 13.00- 14.15

2021’de Paris Anlaşmasını onaylayan Türkiye, kömürden çıkış planlaması yapmadan 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt etti.  Peki güncellenmiş ulusal katkı beyanını henüz açıklamayan Türkiye’nin iklim zirvesine katılımından neler bekleyebiliriz? Küresel iklim değişikliği için kritik tarih olan 2030’a giden yolda, Türkiye’nin iklim hedefleri ne olmalı?

Moderatör: Gökhan Ersoy(Greenpeace Akdeniz)
Konuşmacılar: Sevil Turan (Greenpeace Akdeniz), Özlem Katısöz (Avrupa İklim Eylem Ağı), Duygu Kutluay (Kömürün Ötesinde Avrupa

Pankart Boyama Atölyesi 14.00-18.00
COP 27 Köşesi 14.30-15.45

Mısır’da COP 27 görüşmelerini yakından izleyen uzmanlara canlı yayınla bağlanarak COP 27’de dikkat çeken ve öne çıkan konular sıcağı sıcağına tartışılacak.

Moderatörler: Semra Cerit Mazlum (Marmara Üniversitesi), Ersin Tek (Greenpeace Akdeniz)
Konuklar: Özlem Altıparmak (Doğa Derneği), Ümit Şahin (İstanbul Politikalar Merkezi) Elif Sarah (Aktivist)

Yeşil ve Adil Dönüşüm 16.00- 17.30

Türkiye’de iklim değişikliğiyle mücadelenin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğine inananların oranı %39. Kömürden çıkış iddia edildiği gibi imkansız mı? Fosil yakıtta ısrar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı sorununu çözüyor mu? Kömür madenleri ve kömürlü termik santraller kapanırsa, gerçekten işsiz ve elektriksiz kalıyor muyuz? Enerji, sadece teknik bir üretim meselesi mi, yoksa kaynakların toplumun refahı adına kullanımını ve iklim dostu ve güvenli bir geleceği ilgilendiren bir adalet meselesi mi?

Moderatör: Onur Akgül (Greenpeace Akdeniz)
Konuşmacılar: Bengisu Özenç (Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği) Sevil Acar (Boğaziçi Üniversitesi), Cem İskender Aydın (Çevre Bilimleri Enstitüsü), Mehmet Dalkanat  (Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu)

Ritm Atölyesi 18.00 – 19.00

12 Kasım Pazar

Süreyya Operası (Kadıköy) 12.00- 13.30

İklim Hareketi Yürüyüşü ve Basın Açıklaması (İstanbul Müze Gazhane-Pazar Yeri)

COP 27 Köşesi 14.00-14.30

Şarm el Şeyh’te süren COP 27 görüşmelerini yakından izleyen uzmanlara canlı yayınla bağlanarak panellerde tartışılan ve sosyal medyadan gelen sorular tartışılacak.

FORUM: Türkiye’de İklim Hareketi

İklim hareketinin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi için atılması gereken adımlar, Türkiye’deki iklim hareketinin her yaş ve örgütlenme biçiminden özneleriyle birlikte konuşulacak.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.