ManşetDünyaİklim Krizi

Greenpeace Fransa’dan eylem: Avrupa’nın gaz bağımlılığı, Putin’in savaşını finanse ediyor

0

İklim aktivistleri, bu hafta sonu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna‘ya açtığı savaş da dahil olmak üzere dünya çapında çatışmaları körükledikleri için büyük petrol ve gaz şirketlerine yenilenebilir kaynaklara geçiş çağrısında bulundu.

Greenpeace Fransa aktivistleri , fosil yakıt kullanımının uluslararası çatışmaları tetikleme ve finanse etmekteki rolünü hatırlatmak ve Avrupa‘yı Rus petrol ve gazından çekilmeye ve yenilenebilir enerjilere yatırım yapmaya çağırmak için cumartesi günü denize açılarak Fransa‘nın Montoir-de-Bretagne limanında Total Energies‘e ait sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankerinin önünde “Fosil Yakıt Savaşı” yazan bir pankart açtı.

Boris Vilkitsky adlı gemi, işgalin başlamasından bir gün sonra Rusya’dan ayrılmış, Birleşik Krallık‘taki liman işçilerinin yükü boşaltmayı reddetmesi üzerine Fransa’ya yönlendirilmişti.

Jessica Corbett‘in Common Dreams‘te yer alan haberine göre, Greenpeace Fransa’nın fosil yakıt kampanyasının başkanı Helene Bourges, “Fosil yakıtları terk etmemiz için daha kaç füzenin sivillerin hayatını yok etmesi gerekiyor?” diye sordu ve “Putin’in işgali, dünya çapında petrol ve doğal gazın körüklediği birçok çatışmanın bir örneğidir” dedi.

Kremlin‘in ceplerini dolduran tankların sahibi petrol devleri, imajlarını korumak için acınası bir çabayla Rusya’dan çekilmek için yarışıyor. Ancak olan oldu ve yaptırımlara rağmen Putin’in gazıyla dolu gemiler hala Avrupa‘da demirliyor” ifadelerini kullanan Bourges şöyle devam etti:

“Avrupa’nın gaz bağımlılığı, Putin’in savaş makinesini finanse ediyor. Kendi kendini ‘duyarlı petrol devi’ ilan eden Total Energies’in de gerçek yüzü bu: Salı günü Ukrayna halkıyla dayanışmasını ifade etti ve Cumartesi günü Rus gazını Avrupa’ya sunuyor.”

Bourges, “Gaz bağımlılığımızı sona erdirmek için ihtiyaç duyduğumuz teknolojilere zaten sahibiz,” diye ekledi:”İhtiyacımız olan tek şey, Avrupa’yı gaz bağımlılığından kurtarmak için eşi görülmemiş bir program yürütmek üzere Avrupa Birliği‘nin (AB) siyasi iradesi.”

Amerikalı iklim aktivisti Bill Mckibben de The Guardian’da yayımlanan bir görüş yazısında benzer bir görüşü paylaşmıştı: “Ukrayna’nın yanında yer almak istiyorsanız, petrol ve doğal gaza karşı durmanın bir yolunu bulmalısınız. Rusya’nın zavallı bir ekonomisi var: Bugün ihracatının %60’ı petrol ve doğal gaz; askeri operasyonlara da parayı bu sağlıyor.”

Son on yılda bilim insanları ve mühendislerin, güneş ve rüzgar enerjisinin maliyetini, en ucuz kaynaklarından biri haline getirecek şekilde düşürebildiğini belirten Mckibben şunları söylemişti:

“Bunu hemen devreye sokmanın en iyi nedeni, varoluşsal bir kriz halini alan olan iklim değişikliğini savuşturmak ve ikinci en iyi neden de, fosil yakıtların ürettiği partikülleri solumaktan her yıl dokuz milyon insanın öldürülmesinin önüne geçmektir. Ama üçüncü bir sebep -ve belki de liderleri harekete geçirmek için en makul olanı- otokratların, diktatörlerin ve haydutların gücünü önemli ölçüde azaltacak olmasıdır.

Otomobilleri yerel olarak sağlanan elektrikle çalışan ve evleri elektrikli hava kaynaklı ısı pompalarıyla ısıtılan bir Avrupa hayal edin. Putin’in Rusya’sını finanse etmeyecek ve ondan çok daha az korkacak: Her türlü yaptırımı uygulayabilir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.