İklim KriziManşet

Greenpeace aktivistleri, Başbakan Sunak’ın malikanesini ‘kararttı’

0

Greenpeace-UK aktivistleri, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak‘ın “petrol ve gaz rezervlerini maksimum seviyeye çıkarma” taahhüdünü protesto etmek için, Kuzey Yorkshire‘deki evini dev, yağlı, siyah kumaşla kapattı.

Malikanenin çatısına tırmanan aktivistler, “yeni bir sondaj çılgınlığının tehlikeli sonuçlarını eve götürmek” için eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sunak, bu sabah tatil için ABD‘nin Kaliforniya eyaletine gitmişti.

Merdivenler ve tırmanma halatları kullanarak Kirby Sigston Malikanesi’nin tepesine ulaştıktan sonra, binayı tamamen kaplayan 200 metrelik yağlı siyah kumaşı açan eylemciler, evin önündeki çimlerin üzerine de “Rishi Sunak, petrol karları mı geleceğimiz mi” yazan pankart açtı.

Eylemciler Sunak'ın evinin çatısına çıkıyor.

Başbakan, geçen gün uzmanların iklim için felaket olabileceğini söylediği Kuzey Denizi sondajı için 100’den fazla yeni lisans vereceğini ve ülkenin petrol ve gaz rezervlerini “maksimum seviyeye çıkarma” sözü vermişti.

Birleşik Krallık Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz arama için 100 yeni lisans verecek

Grup, bu açıklamayla “hükümetin kendi iklim danışmanlarının, Uluslararası Enerji Ajansı’nın ve Birleşmiş Milletler’in (BM), yeni fosil yakıt projelerinin dünyayı 1,5 santigrat derece üzerinde ısınma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı yönündeki uyarılarını hiçe saydığını” vurguladı.

Uluslararası Enerji Ajansı başta olmak üzere, iklim ve enerji kurumlarıyla uzmanlar da dünyanın 2050’ye kadar net sıfıra ulaşması için yeni petrol, gaz ve kömür sahaları açılmaması gerektiği uyarısı yapıyor.

Greenpeace, protestonun, Sunak’ın Kuzey Denizi’ndeki en büyük gelişmemiş petrol ve gaz sahası olan ve operasyonları ülkenin karbon bütçelerini aşmaya yetecek Rosebank‘ı onaylamasını engellemeyi amaçladğını açıkladı.

‘Başbakanımız iklim kundakçısı değil, iklim lideri olmalı’

Örgütün İngiltere’nin iklim kampanyacısı Philip Evans, Guardian’a şunları söyledi:

“Başbakanımızın bir iklim kundakçısı değil, bir iklim lideri olmasına çok ihtiyacımız var. Tıpkı orman yangınları ve sellerin dünya çapında evleri ve yaşamları mahvetmesi gibi, Sunak da petrol ve gaz sondajını büyük ölçüde genişletme taahhüdünde bulunuyor. Bu ülkede iklim hareketini bölerek birkaç siyasi puan toplayabilirse, gezegene bir kaynak meşalesi daha yakmaktan oldukça mutlu görünüyor. Bu inanılmayacak kadar alaycı.”

Başbakan Sunak, Kuzey Denizi’ndeki sondaj çalışmaları sayesinde vergi gelirlerinde oluşan dev boşluğu kapatmaya çalışıyor.

Bundan yalnızca daha çok milyarlar kazanmak isteyen petrol devlerine fayda sağlanacağını belirten Evans, “Uzmanlar net: Yeni petrol ve doğalgazı karşılayamayız ve fosil yakıt endüstrisinin iklimi yok etmek için kesinlikle başka bir yardıma ihtiyacı yok. İhtiyacımız olan şey, 21. yüzyıla uygun temiz, uygun fiyatlı bir enerji sistemi. Sunak’ın büyük petrolün kârı ile yaşanabilir bir gezegendeki geleceğimiz arasında seçim yapma zamanı geldi” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.