Türkiye

“Görüşmeler başlasın”

0
Aydın, bilim insanı ve sanatçılar yükselen çatışma ortamının son bulması için silahların hemen susturulması ve barış için görüşmelerin başlamasını talep eden bir çağrı yayınladı.
Aralarında Ahmet İnsel, Nuray Mert, Ahmet Ümit, Balçiçek İlter, Murathan Mungan, Ayşe Buğra‘nın da olduğu yaklaşık 180 aydın, iktidar ve muhalefet partilerinin sorumluluk alarak Meclis’te barış için adım atmasını, Blok milletvekillerinin ise toplumsal ve siyasal taleplerin sözcüleri olarak Meclis’te mücadele etmelerini istedi.
Çağrıda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında son dönem artan çatışmaların, Kürt sorunu çerçevesinde devam eden hak mücadelesinin gereken toplumsal ve hukuki çözüme kavuşturulmamasından kaynaklandığı belirtildi.
“Hükümetin özel eğitilmiş polisleri kullanma ve toplumsal gösterilere şiddet kullanarak müdahale etme politikası ve bunu kamuoyuna bir çözüm olarak sunmasıyla PKK’nin güvenlik güçlerine saldırılarını sivil faaliyetlerin olduğu yerlere de sıçratması barışçıl çözümü daha da zorlaştıran vahim gelişmelerdir.”
Kalıcı bir barışı sağlayacak hakların hangileri olduğunun ve hak sahiplerine güven verecek yasal/anayasal biçimlerin oluşmasının müzakere edilebileceği belirtilen çağrıda, çoktan tanınması gerektiği halde hâlâ açıkça baskılarla karşılaşan meşru talepler şöyle sıralandı:
* Seçim yasasındaki yüzde 10’luk barajın kaldırılması.
* Kusursuz bir fikir özgürlüğünün sağlanması. Hatip Dicle başta olmak üzere tüm suçlularının serbest kalmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin derhal yapılması.
* Eğitim dahil, hayatın her alanında anadillerine ve tüm kültürlere yer açılması.
Çağrıda başta iktidar ve muhalef partileri olmak üzere, Blok vekilleri ve toplumun tüm kesimi “Hak ve hukuk temeline dayalı bir barış toplumu istiyoruz!” söylemiyle sorumluluk almaya davet edildi.
“Meclis’in tarihi görevi barış sürecinin başlatılması ve bu doğrultuda yeni bir anayasa hazırlıklarıdır. Başta iktidarı ve tüm muhalefet partilerini bir an önce sorumluluklarını üstlenmeye ve Meclis’te barış ve uzlaşma ortamının sağlanması için adım atmaya davet ediyoruz.
Blok milletvekillerini bu toplumsal ve siyasal taleplerin sözcüleri olarak Meclis’te mücadeleye, toplumumuzun en geniş kesimlerini barış ve demokratik anayasa hedeflerine destek olmaya çağırıyoruz.
Savaş çözüm değildir! Silahlarınızı hemen susturunuz!

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.