Hayvan HaklarıManşet

Goril Rafiki’nin katiline 11 yıl hapis cezası

0

Uganda’da, dünyaca ünlü gümüş sırtlı dağ gorillerinden Rafiki’yi öldüren  kaçak avcı Felix Byamukama 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararını soyu tükenmekte olan bir hayvanı öldürmek ve koruma altındaki bir alana izinsiz girmek gerekçeleriyle aldığını açıkladı. Karar, emsal niteliğini taşıması açısından önemli bulunuyor.   

Koruma altındaki parkta yaşıyorlardı

Koruma altındaki Bwindi Ulusal Parkı’nda yaşayan Rafiki, haziran başında öldürüldüğünde 25 yaşındaydı. 17 üyeli bir dağ gorili grubunun lideri olan hayvan, parkın ziyaretçileri arasında son derece popülerdi.

Rafiki 1 Haziran’da kaybolmuş, ertesi gün de cesedi bulunmuştu. Uganda Doğal Yaşam İdaresi (UWA) araştırmalar sonucunda, yakındaki bir köyde Felix Byamukama’ya ulaşmıştı. Av teçhizatıyla yakalanan Byamukama, ilk ifadesinde üç başka kişiyle birlikte daha küçük hayvanları avlamak için parka gittiğini ve Rafiki’yi kendisine saldırdığı için öldürdüğünü söylemişti.

‘Rafiki için adalet sağlandı’

İnsanlara alışkın olan ve onlarla sosyal iletişim kuran Rafiki’nin otopsisinde iç organlarına giren sivri bir obje ile öldürüldüğü sonucuna varılmıştı. Byamukama’ya 11 yıl hapis cezası verilmesi, UWA tarafından memnuniyetle karşılandı. Kurum, “Rafiki için adalet sağlandı” açıklaması yaptı. Byamukama’yla birlikte kaçak ava çıkan, ancak suçlamaları reddeden diğer üç kişi halen cezaevinde bulunuyor, ama onlarla ilgili karar açıklanmadı. Ülkedeki hukukçular, ömür boyu hapis cezası istenen Byamukama için 11 yıl ceza çıkmasının nedeni olarak özel bir “vahşi yaşam” mahkemesinde yargılanmamış olmasını gösteriyor. 

Nesli tükenmekte olan dağ gorillerinden dünyada sadece 1000 tane kaldığı sanılıyor. Bu hayvanlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Uganda’da koruma altındaki alanlarda yaşıyor.

Rafiki’nin ölümüyle ülke topraklarında yaşamaya ve insanlarla temasa alıştırılmış en eski tür olan Nkruringo ailesinden geriye sadece 17 goril kaldı. Doğa ve vahşi yaşam korumacıları, grubun liderliğinin insanlarla temas kurmak istemeyen vahşi bir gümüş sırtlı gorile geçebileceğinden endişe ediyordu. Ancak UWA görevlileri, cinayetten bu yana grubun, aile içinden bir kara sırtlı gorile yöneldiğini ve şimdilik durumun istikrarlı olduğunu doğruladı. Örgüt, insanlarla sosyalleşmeye alışmış dağ gorillerini ziyaret ‘etkinliği’nin ülke turizmine katkıda bulunacağına ve yoksul ülkeye gelir getireceğine inanıyor.

Ancak koronavirüs pandemisi sırasında parkların kapatılmış olması, buralarda yaşayan hayvanlar için büyük bir risk oluşturuyor. UWA, bu durumun kaçak avcılık yapmak isteyenler için fırsat olarak görüldüğünü ve kaçak avcılık oranlarında artış olduğunu kaydetti. BBC’nin yayınladığı raporlara göre de kısıtlama uygulanan aylar boyunca 300’den fazla olay sayıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.