EnerjiManşet

Google’dan güneş enerjisi hizmeti

0

Google yeni bir servis ile karşımızda. Google’ın yeni online hizmeti güneş enerjisine geçmek konusunda kişinin kaygıların bir listesini yapıyor ve kişilerin binlerce dolar tutan fotovoltaik panelleri satın alması ya da kiralaması konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Hizmetin ismi Google’s Project Sunroof.

gunesss ruzgar

Yazılımın çalışma prensibinde, Google Earth’ün sağladığı görüntülerle, girilen adresteki konutun ya da güneş enerjisi panellerinin kurulmasının düşünüldüğü herhangi bir alanın çatı alanına düşen gölge, hava durumu paterni, erişim alanı içerisindeki endüstrinin panel kurulum ücretlerini hesaplıyor ve size değerlendirmek için bir sonuç üretiyor.

“İlgilenen potansiyel müşteriler güneş paneli kurulumu yapan şirketlere yönlendiriliyor ve fiyat değişikliklerini takip etmeleri sağlanıyor” diyor projenin kıdemli yazılım mühendisi Carl Elkin ve ekliyor “Google bizler güneş enerjisine inanıyoruz. Güneş enerjisi endüstrisi bizim yardımımıza ihtiyaç duyuyor.”

Peki kapitalist dünyada bir şirket bu hizmeti neden ücretsiz olarak sağlar ki. Google’ın da herhangi diğer kapitalist şirketler gibi kâr amacı güttüğünü göz önünde bulundurursak Google’ı diğer şirketlerden ayıran temel özellikleri olduğunu görüyoruz. Kendi duyurdukları rakamlara bakalım:

  • Geçen yıllarda Google güneş enerjisine doğrudan 1 milyar Amerikan Dolarından fazla yatırım yaptılar, hedeflenen rakam 2.5 milyar Amerikan Doları daha.
  • SolarCity Corp’a 2011 yılında 280 milyon Amerikan Doları doğrudan yatırım yaptı.
  • Alt yapıları her bir kullanıcının 1 aylık durmaksızın Google ürünlerini kullanırken (kişisel elektrik faturanızı kast etmiyorlar burada) bir aracın 1.5 km yol alırken tükettiği enerjiyi tüketmesini sağlıyor.
  • Data merkezlerindeki elektronik donanınım yüzde yüzünü geri dönüştürüyorlar.
  • Tüm faaliyetlerini yüzde yüz yenilenebilir enerjiden sağlamak gibi bir amaçları olduğundan 2 GW yenilebilir enerji yatırımı yaptılar.
  • Binalarına LEED sertifikası alıyorlar
  • Tükettikleri toplam enerjinin 37%’sini ya kendileri üretiyor ya da satın alıyorlar. vs.

Peki bir kapitalist şirket bunu neden yapar ve diğer şirketler yapmaz ya da bu ölçekte yapmazlar, anlaması aslında güç değil. İnsanlar ve şirketler hâlâ uzun vadede kendini geri ödeyecek işlere para ayırmak istemiyor. Aslında projenin amacı da bu algıyı değiştirmek.

Projenin ancak bir kusuru var ve o da henüz sadece Amerika’daki 15 metropol bölgesinde faaliyete geçmiş olması. Bu alanlar Arizona, Nevada, Connecticut, New York, New Jersey ve Colorado’da yer alıyorlar.

Projenin en gözle görülür avantajı ise, internette bulunabilecek benzer hesaplayıcılardan daha basit ve kullanıcı dostu olması.

Bitirmeden ekleyelim, bu Aralık ayında Mississippi Amerika’da şebekeye elektrik satılabilen 46. eyalet oldu.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.