Gökova taş ocaklarına feda ediliyor

ⒸÖzlem Katısöz / İzmir-Muğla yolu üzerindeki taş ocaklarından biri

Gökova’da taş ocakları için ruhsat alımları devam ediyor.

Halihazırdaki taş ocağı sahalarına ve beton santraline yenisinin eklenmesi için Gökova Beldesi Dere Mevkii’nde yeni bir ruhsatlandırma süreci başladı. Bu daha fazla toz, daha fazla bitki örtüsünün bu tozla boğulması, daha fazla yer altı suyunun kirlenmesi, daha fazla dere yatağının hafriyatla dolması ve daha fazla gürültü demek. Akyaka’nın Sesi blogunda belirtildiğine göre bugün firmanın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışması kapsamında düzenledikleri “Halkı Bilgilendirme Toplantısı”na Gökova ve Akyaka’dan yaklaşık 80 kişi katıldı. Buarada, artık taş ocakları için ÇED gerekmediğini bu bilgilendirme toplantısının saatte 100 m3’ten fazla üretim yapacak beton santralleri için yapıldığını hatırlatalım.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcisinin giriş konuşmasından sonra salona gelenler, halkı bilgilendirmek için olduğu söylenen toplantının adeta halktan kaçırılarak belde dışında bir yerde yapılmasını protesto ettiler. Belde halkı santralin yapılmasını istemediklerini, şirket yetkililerinin sunum yapmasına da gerek olmadığını söylediler ve toplantı salonunu birlikte terk ettiler.

Bu yılın Mart ve Nisan aylarında, Muğla’daki taş ocakları Serkan Ocak’ın haberi olarak Radikal’de gündeme gelmişti. Haber ruhsat süreleri bitmesine rağmen ocakların çalışmaya devam ettiğini, yıllardır denetlenmediğini, 10 dönüm için alınan ruhsatlarla 50 dönüm alanda çalışıldığını, kontrolsüz şekilde ruhsat verildiğini söylüyor. Ayrıca Bodrum Kaymakamı’nın görüşlerine de yer verilmiş. Kaymakam “Muğla’ya 450 taş ocağının getirisi, 7 milyon lira” olduğunu söylüyor.

Muğla 149 doğal sit alanı ile Türkiye’de en çok doğal sit alanına sahip ikinci şehir. Gökova, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB) ve Patara ÖÇKB’nin bir kısmı ile hem karasal hem de denizel koruma alanlarına sahip özel bir alan. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın UNDP Türkiye ile ortak yürüttüğü bir proje kapsamında yapılan çalışmaya göre Gökova, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek ve Köyceğiz-Dalyan ÖÇKB’nin doğasının değerinin parasal karşılığı yıllık 330 Milyon ABD $’in üstünde. Gökova ÖÇKB’nin bu toplamdaki payı 31 milyon $. Burada yapılan amatör balıkçılığın ekonomiye katkısı ise 33 milyon $.

Hatırlarsanız Başbakan yaz tatilini özel bir yatta kıyı kıyı Bodrum’u gezerken mevcut manzaradan memnuniyetsizliğini “vicdansızlık” şeklinde ifade edip tez vakit bu işe el atılmasını istedi. Hatta konuyla bizzat ilgilensin diye Başbakan Danışmanı Yiğit Bulut’u ‘kıyılardan sorumlu danışman’ olarak görevlendirdi.

Rakamlar “müteahhit odaklı kalkınmacı” bir hükümet için bile “korumak daha mı karlı acaba?” dedirtecek cinsten: 64 Milyon$’a karşılık 7 Milyon TL. Kirlilik, gürültü, bozulan havza ve su sistemleri de cabası.

Ekosistem hizmetleri verileri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve UNDP Türkiye Deniz ve Kıyı Koruma Sistemlerin Güçlendirilmesi Projesi yayınları için: http://dka.gov.tr/YayinlarList.aspx?id=7

(Yeşil Gazete)

Özlem Katısöz
Özlem Katısöz

ODTÜ’de şehir planlama okudu. Üzerine bölge planlamada yüksek lisansa başlamıştı ki bu işlerin yurt dışında daha kolay olacağına karar verip İngiltere’ye gitti ve Yerel Kalkınma ile ilgili çalıştı. Bu sırada aldığı Sürdürülebilirlik dersi hayatının geri kalanı için ilham kaynağı oldu ve doğa koruma, çevre ile ilgili işlerde çalışmaya karar verdi. 2013’ten beri Yeşil Gazete için gönüllü çevirmenlik ve gönüllü muhabirlik yapıyor. Kalkınma, kentleşme, kurumsal sosyal sorumluluk, kadın meselesi, doğa koruma konularında okumayı, yazmayı seviyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR