Türkiye’nin doğal kaynaklara sahip organik adası Gökçeada, altın madeni tehdidi altında. Proje onaylanırsa Lazkoyu ve çevresindeki su kaynakları büyük zarar görecek.
Birgün’den Mustafa Dermanlı’nın haberine göre Gökçeada altın ve gümüş madeni tehlikesi altında. Merih Madencilik A.Ş. tarafından 2013 yılında alınan ruhsata istinaden yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan proje tanıtım dosyası kısa süre önce Çanakkale Valiliği’ne sunuldu ve proje hakkında ÇED süreci başlatıldı.
2011 senesinde sakin şehir Cittaslow ilan edilen ve Türkiye’nin organik tarım yapılan nadir yerlerinden biri alan Gökçeada’da zeytincilik, tarım ve hayvancılık halen yoğun uğraşlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra ‘turizm teşvik bölgesi’ de ilan edilen Gökçeada, gerek yerli, gerekse yabancı turistlerin son yıllardaki uğrak noktaları arasında gösteriliyor.
Proje tanıtım dosyasındaki verilere göre adanın güney kesiminde, 44 noktada, toplam 1.100 metre sondaj gerçekleştirilecek. Toplam 229 bin TL’lik projenin arama aşamasında 423 ton kazı toprağı ortaya çıkacak. İşletme ruhsatı alındığında ise çok daha fazla toprağın kazılacağı emsal projelerden tahmin ediliyor.
Dosyada dikkat çeken bir nokta da emisyon değerlerinin, hava kirliliğine neden olan sınır değerini aşması.
Dosyaya göre, arama yapılacak bölge çevresinde bulunan derelerin yataklarında herhangi bir sondaj çalışması yapılmayacağı ve katı-sıvı atık atılmayacağı firma tarafından taahhüt edilse de, arama faaliyetlerinde kullanılacak bentonit maddesinin yeraltı suları ve yağış etkisiyle su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan tarafından önemle dile getiriliyor.
Doğan, “Altın madeni firmaları son günlerde Kazdağı, Madra Dağı, Kozak Yaylası ve ülkemizin diğer bölgelerinde akın akın saldırıya geçmiş durumdadır. Gökçeada da bu saldırıdan nasibini almaktadır” dedi.
Madenciliğin yapılacağı alanlarda tüm ağaçlar traşlanarak kesilmekte olduğunu dile getiren Süheyla Doğan, “Gökçeada’da deniz kıyısına, derelere, Su Altı Milli Parkı’na, Tuz Gölü’ne yakın olan altın madeni projesi ada için bir yıkım olacaktır. Organik tarım adası olan ve turizm cenneti olan adada altın madenciliği projesi, tüm bu faaliyetlerin ölüm fermanı demektir. Altın madencilerinin kazancı uğruna Gökçeada’nın doğası mahvolacak, halkın tarım ve turizmden elde edeceği gelir yok olacak, halk yoksullaşacak ve adayı terk etmek zorunda kalacaktır. Gökçeada Yuvacık Köyü Altın Madeni Projesi’nden acilen vazgeçilmelidir. Ada halkı, çiftçiler, organik tarımcılar, turizmciler acilen bir araya gelip daha arama aşamasında olan bu projeye karşı çıkmalı ve durdurmalıdır. Aksi halde işletme ruhsatı alması durumunda doğa tahribatı çok daha fazla olacaktır. Ve de projenin durdurulması daha da zordur. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği olarak ada halkının vereceği mücadelenin yanındayız”” şeklinde konuştu.
(Birgün)