Giresunlular isyanda: Siyanürlü atıklar yaşam alanlarımızı zehirliyor, devlet izliyor

Zehirli atıklar nedeniyle çok büyük bir çevre felaketinin yaşandığı belirtiliyor.

Giresun Şebinkarahisar ilçesinde 19 Kasım’da Yıldızlar Holding‘e bağlı Nesko Madencilik A.Ş’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzların patlamasına Bakanlık günler sonra ceza verdi.

Patlamayla birlikte atıklar tesisin çevresindeki dereye karışırken, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı‘na da ulaştı.

Bakanlıktan açıklama

Yaşananların ardından günler sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “İşletmeye, çevreye verdiği kirlilik nedeniyle ‘en üst sınır’ olan 12 milyon lira idari para cezası uygulanarak işletme faaliyetten men edilmiştir” açıklamasını yaptı.

Vatandaşlar da bakanlığın patlamadan 16 gün sonra verdiği cezaya tepki gösterdi.

Facianın ardından çekilen görüntüler paylaşıldı

Kazdağları İstanbul Dayanışması sosyal medya hesabı üzerinden maden atıkları faciasının ardından çekilen görüntüleri paylaştı:

Giresun’da bir katliam yaşanıyor!.

15 gün önce Yıldızlar Holding’in Giresun’daki maden atık havuzu patladı! Yaşam alanlarına oluk oluk zehir akıyor, devlet izliyor!

Ses verelim!”

Sözlü ve yazılı uyarılar yapılmıştı

Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü Derneği tarafından yapılan açıklamada da bölge halkının tüm uyarılarına rağmen yetkililerin uyarıları dikkate almamasından dolayı bu çevre felaketinin yaşandığı kaydedildi:

Bu konuda geçmişten bugüne kadar yöre halkı , sivil toplum kuruluşları ve tüm çevre bilincine sahip olan duyarlı insanlarımız tarafından yapılan sözlü ve yazılı uyarılar, tüm yazılı başvuruların dikkate alınmaması sonucu bu çevre felaketine sebebiyet verilmiştir.

Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine riayet etmeden yapılan kontrolsüz madencilik ve kontrolsüz cevher işleme ve kontrolsüz, bilinçsiz depolama sonucu bu felaketin geleceği açıkça ortada olduğu halde görevli, yetkili ve sorumlular gereğini yapmadıkları için bölgedeki tüm flora, fauna zarar görmüş ve topraklarımız, bitki örtümüz ve sularımız zehirlenmiştir. Bu elim ve kabul edilemez sonuca sebebiyet verenleri kamu oyu önünde hesap vermeye davet ediyor ve haklarında gerekli yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.

Sadece ilçemizdeki madenlerin işlenmesinden oluşan atıkların değil, Giresun’un diğer ilçelerindeki madenlerin atıklarının da taşınarak depolandığı bu tesislerin patlamaya hazır bir bomba haline geldiği açıkça ortadayken büyük bir hasarla ve vahşice yapılan bu depolamaya göz yumanlar bölgede bu felaketten etkilenen tüm canlıların vebalini taşıyacaklardır. Yapılan hukuka aykırı ve suç teşkil eden eylemler sonucu doğan çevre felaketi nedeniyle buna sebebiyet verenleri kınıyor ve bir sivil toplum kuruluşu olarak geçmişte sorumluluklarını yerine getirmeyenleri göreve davet ediyoruz. Saygılarımızla.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR