Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

İkizdere’de direniş alanındaki çay fabrikası yıkıldı: Vadiyi kurtarana kadar direnişe devam

0

Cengiz Holding‘in yapacağı liman projesine hammadde temini için Rize‘nin İkizdere ilçesinde taş ocağı çalışmaları devam ederken, bölge halkının direniş alanında bulunan çay fabrikası acele kamulaştırma adı altında bugün yıkıldı.

Bölgede yapılan yıkım sebebiyle direniş çadırlarını kaldırmak zorunda kaldıklarını kaydeden İkizdere direnişçilerinden Kemal Baş, “Çadırımızı yine kurup direnişe vadiyi kurtarana kadar devam edeceğiz” dedi.

‘Fabrikaya hiç dokunmadan geçiş yapılabilirdi’

Fabrika alanının tamamen kendilerine ait olduğunu aktaran Baş, bölgede çay yetiştiriciliği yapmayı düşündüklerini ancak bir taş ocağı uğruna bunların hepsinin yok edildiğini kaydetti:

Taş ocağı yapımı için fabrikanın üzerinden yol geçiyor. İsterse bunu bir istinat duvarı yapıp fabrikaya dokunmadan geçiş yapılabilirdi. Ama o alandaki çadırlarda herkesin toplanması rahatsız etti. Hemen acele kamulaştırma kararı alındı.

Zaten bize bir süre vermişlerdi. Sonra İcra Müdürlüğü’nden gelerek bugün de yıkımı gerçekleştirdiler.”

‘Belki biz evlerimizden de olacağız’

Projenin iddia edildiği gibi üç yıl içinde bitmeyeceğini hatırlatan Kemal Baş, çalışmanın uzun süreceğini ve belki de evlerinden olacaklarını şöyle ifade etti:

13 hektarlık bir alan için bölgeye giriş yapmışlardı. Üç yıl içerisinde oradan çıkacaklarını belirtmişlerdi. Ama maalesef orada gözüken planlarda başka projeler de var. Bu projeler uzun sürecek. Belki biz evlerimizden de olacağız.

Düşünülen proje 75 yıl. Yoksa bu vadiyi öyle kolay kolay açmazlar. Köylüğü de öyle inandırdılar. Biz üç yıl içerisinde 16 bin ton taşı alacağız. Liman dolgusu için kullanılacak. Burayı boşaltıp eski haline getireceğiz. Öyle bir vadiyi eski haline nasıl getireceksiniz? Gülünç bir laf. Bir santim toprak yüzyılda oluşuyor.”

‘Vadiyi kurtarana kadar devam edeceğiz’

Direniş çadırını sökmek zorunda kaldıklarını da söyleyen Baş, yine kendi arazilerindeki bir alana çadırlarını tekrar kuracaklarını ve direnişlerine devam edeceklerini söyledi:

Vadiyi kurtarana kadar devam edeceğiz. Yoksa bir bina yıkılır, yenisi yapılır. Ama yok ettikleri o vadiyi, doğayı nasıl yerine koyacaklarını dünya kamuoyu görecek.”

Temmuz ayında İkizdere’ye giden Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, İkizdere’de 60 gün içerisinde ÇAYKUR‘a ait bir çay fabrikası kurulacağına dair söz vermişti. Ancak bu söz yerine getirilmedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.