Doğa MücadelesiManşet

Giresun Valisi’nden hukuksuz HES inşaatına izin

0

Giresun Valisi Hasan Karahan, mahkemenin durdurma kararına rağmen Büyükdere Çayı üzerinde HES yapmak isteyen Proen Enerji ve Madencilik şirketine 3 ay daha çalışma izni verdi.

hes-karsiti-koylulerin-vanazit-zaferi-96010n

Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nin çevreye ve insana vereceği zararlar nedeniyle iptal ettiği projeyle ilgili Derelerin Kardeşliği Platformu bir basın açıklaması yaparak “HES için taş üstüne taş konulmaması, iş makinelerinin çalışmaması gerekirken, valiliğin izniyle inşaat devam etmektedir.” dendi.

Platform kurucusu Remzi Kazmaz’ın okuduğu ve  mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için önce ineğini satan, ardından banka kredisi kullanan HES karşıtı aktivist Kazım Delal’in de bulunduğu basın açıklamasında  Vanazit HES projesine ilişkin ’ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için dava açıldığını belirtildi.

HES projesi yapımının mahkeme kararıyla durdurulduğuna işaret eden Kazmaz, şunları söyledi:

“Ancak firmanın başvurusu ile Giresun Sulh Hukuk Mahkemesi’nce proje sahasında tespit yaptırıldı, yarım kalan inşaatta yağışların ardından toprak kayması ve arazide yıkım olacağı, heyelan oluşumları sonucu da mal ve can güvenliğinin tehlikede olduğu yönünde bilirkişi raporu alındı. Giresun Valiliği de bu tehlikelerin ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalar yapılacağı gerekçesiyle proje sahibine 3 ay süre ile çalışma izni verdi. Yani Valilik, ortada bir çalışmaların durdurulması için bir mahkeme kararı varken, bilirkişi raporuna dayanarak HES şirketinin inşaatını devam ettirmesine vize verdi. Bu durum hukuka karşı hiledir. Ordu İdare Mahkemesi’nin kararı gereği HES için taş üstüne taş konulmaması, iş makinelerinin çalışmaması gerekirken, valiliğin izniyle inşaat devam etmektedir.”

Bölgenin dik ve eğimli yapısı nedeniyle inşaatın heyelanlara neden olacağını hatırlatan Kazmaz, “baraj projesinin  büyük bir çevre kıyımına ve afetlere yol açacağını, bitki örtüsünün ve canlı türlerinin yaşamlarının olumsuz etkileneceğini” vurguladı.

(DHA / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.