ManşetTarım-Gıda

Gıda Dedektifi’nden mağaza kasalarındaki mısır şurubu içeren yumuşak şekerlemelere karşı kampanya

0

“Ne yediğinizi bilin” mottosuyla ilerleyen Gıda Dedektifi adlı sosyal medya hesabı bazı giyim mağazalarının ve kitabevlerinin kasalarında, çocukların erişebileceği yükseklikte satılan mısır şurubu içeren yumuşak şekerlemelerin satışına karşı imza kampanyası başlattı.

Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Boyner mağazaları adına Cem Boyner’e seslenilen kampanyada şu ifadelere yer verildi:

“Boyner, Defacto, Civil gibi giyim mağazaları ve bazı kitabevleri başta olmak üzere gıda ile ilgisi olmayan birçok mağazanın kasalarında, çocuk kitapları veya çocuk ayakkabı reyonlarında yüksek oranda mısır şurubu içeren yumuşak şekerlemeler ve çeşitli gıdalar çocukların erişebileceği yükseklik ve konumda açıkça satılmaktadır. Alışveriş sonunda kasada satış devam etmekte, hatta bazı mağazalarda belli bir alışveriş yapıldığında bu ürünler ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nın kırmızı etiket ile sınıflandırdığı ve çocuklar için açıkça sağlıksız ilan ettiği bu ürünlerin reklamları kanun çerçevesinde yasaklanmıştır. Fakat adı geçen firmalar başta olmak üzere birçok giyim ve kitap mağazası bu uygulamalarla kanuna karşı açıkça meydan okumaktadır.

Açık ve net olarak söylemeliyiz ki,

  • Bu bir çocuk istismarıdır.

  • Bu bir tuzaktır.

  • Bu sağlıklı beslenmeye karşı bir savaştır.

  • Bu çocukların temiz duygularının kirletilmesidir.

  • Bu kural tanımazlıktır,

  • Bu Sağlık Bakanlığı raporlarına ve yasaklanan reklam kampanyalarına karşı bir meydan okumadır.

  • Bu, paramızla her yere gireriz, çocuklarınızı hiç ummadığınız anda yakalarız demektir.

  • Bu açıkça tacizdir.

Bu ve benzer uygulamaların bir an önce durdurulması ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin teminatı olan çocuklarımızın sağlıklı gelişimlerine destek olunması gerekmektedir. Buna ek olarak; bu ve benzer firmaların Bakanlık tarafından belirlenen bir süre için ücretsiz meyve veya kuru meyve dağıtması gibi uygulamalar gündeme getirilmeli ve çocuklarımız sağlığı bu tarz tuzaklardan korunarak devlet teminatına alınmalıdır.

Dünya genelinde bir salgın olarak nitelenen obezite ve obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan yüksek tansiyon, şeker, felç, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarının en önemli nedenlerinden biri olarak yiyecek ve içeceklerle fazla miktarda şeker alınması gösteriliyor. Alınan şeker nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak bilinen fruktoz içeriği yüksek şeker çeşitlerinden biri ise (mısır şurubu, fruktoz şurubu vs.) fruktozun vücutta metabolize edilme şekli farklılık gösterdiği için kilo alımı daha hızlı oluyor.

Kampanyaya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.