Gezi’den esinli ‘Ters Köşe’ sergi

Full Art ödüllü güncel sanatçı Işıl Eğrikavuk, Gezi direnişinden etkilenerek tasarladığı ‘Ters Köşe’ adlı yeni video yerleştirmesiyle Egeran Galeri’de.

Egeran Galeri, yeni sezonu 5 Eylül’de güncel sanatçı Işıl Eğrikavuk’un ‘Ters Köşe’ başlıklı sergisiyle açıyor. Geçen yıl Türkiye ’nin ilk güncel sanat ödülü Full Art Prize’ı kazanan Eğrikavuk, mayıs sonunda patlak veren hükümet karşıtı gösterilerden etkilenerek tasarladığı yeni video yerleştirmesi ‘Ters Köşe’yi İstanbul ’daki süratli ve kontrol dışı kentsel dönüşümü sorgulayan geçmiş eserlerinin üzerine temellendiriyor.

‘Ters Köşe’ başlığını, kaleci bir tarafı korurken topun diğer taraftan gelmesiyle onu aldatarak yapılan beklenmedik bir şuta referans veren bir futbol teriminden alıyor. ‘Ters Köşe’de ‘Gezi’ başlığı altında birleşen İstanbullu futbol kulüpleri demokrasi adına hep birlikte yürüyerek bu popüler sporu ulusal birliğin ve işbirliğinin sembolü haline getiriyor. Radikal okurlarının ‘Güncel Sanat Kafası’ köşesinden de hatırlayacağı Eğrikavuk, ‘Ters Köşe’de kamusal alan kullanımının ve halkın kültür politikalarına katılımının önemini vurgulayan Gezi Parkı hareketini bir metafora dönüştürüyor.

Yerleştirme futbol stadını andıran bir ortamda sunulan bir video projeksiyonundan oluşuyor. Tribünlerden videoyu izleyen seyirciler, genel hatlarıyla 1990’ların sonunda yarışmacıların ödül kazanmak için penaltı vuruşları yaptığı ‘Gol Şov’ adlı bir yarışma programının katılımcısının hikâyesini dinliyor. Katılımcımız, üniversitede aldığı arkeoloji eğitiminin ardından arkeolog olmayı ummuş bir erkek. İş bulamayınca polis memurluğuna başlayan katılımcı, Gezi protestolarında kendini istemeden de olsa ön sıralarda buluyor. Öyküsünü anlatırken otorite, vazife, medya temsili üzerine şaşırtıcı düşünceler oluşturacak şekilde gerçekle kurgu birbirine karışıyor.

13. İstanbul Bienali’yle eşzamanlı açılacak ‘Ters Köşe’, 5 Ekim’e kadar sürecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR