Doğa MücadelesiDünyaEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Gezi ruhu Malta’da yaşıyor

0
Fotoğraf: Serkan Zihli

Haber: Serkan ZİHLİ

*

Malta son on yılda İşçi Partisi’nin yabancı sermaye çekmeye ve özellikle dijital alanlarda hizmet veren sektörlerinin adaya gelmesini teşvik eden kalkınmacı politikaları ile birlikte hızlı bir büyüme katetti. Bu büyümenin sonucunda patlayan inşaat furyası ile vinçler, ülkedeki manzaraların ayrılmaz bir parçası haline geldi ve adanın doğal güzelliklerinin bozulmasına yol açtı. Hızla artan konut fiyatları ve kiralar, bozulan doğa ve kültürel mirasın yarattığı rahatsızlık dün Mosta kentinde ayyuka çıktı.

Aktivistler ve Mosta sakinleri, ana otobüs durağının üzerindeki ağaçların, taşınma bahanesiyle yok edilecek şekilde budanmasını protesto etmek amacıyla Salı sabahı (14 Kasım) erken saatlerde kubbesiyle meşhur, Rotunda olarak da anılan Mosta Kilisesi’nin önündeki Constitution Street‘te toplandılar.

İşçiler bölgede bırakılan otobüs durağı ve direklerin kalıntılarını sökmeye devam ederken, bölge sakinleri bu tarihi Ficus ağaçlarının kaldırılmasını içeren projeyi protesto etmeye başladı.

Fotoğraf: Serkan Zihli

Fotoğraf: Serkan Zihli

Pazartesi günü ERA (Environment & Resources Authority), yerel meclisin Ficus ağaçlarını Mosta’daki Santa Margerita bölgesine “nakledeceğini”, nakile hazırlık için budandığını iddia etmişti.

Aynı gün İşçi Partisi’nden Başbakan Robert Abela, kararı alan yerel konseyin iyi niyetinden şüphe duymadığını belirterek, ağaçların uzman tavsiyesi doğrultusunda taşınacağını söyledi. Abela, “Bu ağaçların yerini beton almayacak” dedi, fakat bu açıklama kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmadı.

Dün öğleden sonra, Maltalı solcu ve çevreci gençlerin oluşturduğu, çevre ve insan hakları konusunda eylemleriyle etki yaratan aktivist bir grup olan Moviment Graffitti aktivisti Andre Callus, ağaçların önünde gerçekleştirilen eylem sırasında bir grup polis tarafından sürüklenerek götürüldü ve tutuklandı.

Fotoğraf: Serkan Zihli

Fotoğraf: Serkan Zihli

Polisin Callus’u yere yatırıp zor kullanarak tutukladığı görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı ve böylece olaylar ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Callus, polis merkezine götürülerek sorguya alındı. Serbest bırakıldıktan sonra Callus, aktivistlerin polisi hedef almak istemediklerini, olayların sorumluluğunun belediye başkanına ve ERA’ya ait olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Callus, ERA’nın davranışının, koruma altındaki ağaçların gerekçesiz kesilmesine verilen izinlerin, zaten ağaç konusunda oldukça fakir olan Malta’da çevrenin katliamına yol açtığını söyledi.

Fotoğraf: Serkan Zihli

Fotoğraf: Serkan Zihli

Olaya tepki gösteren Abela, barışçıl protesto hakkına her zaman saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyerek “İnandığı dava uğruna mücadelede gösterdiği kararlılığa saygı duyuyorum” dedi. Abela ayrıca, Callus’u toplantıya davet edeceğini söyledi.

Muhalefetteki Milliyetçi Parti ise dün akşam yaptığı açıklamada, Mosta Konseyi’nde bulunan üyelerinin konuyu görüşmek üzere acil bir toplantı talep ettiğini söyledi.

Ülkedeki yeşil hareketi temsil eden ADPD’nin başkanı Sandra Gauci ve parti üyeleri ise ilk andan itibaren protestolarda aktif bir şekilde yer alıyor.

Moviment Graffitti üyeleri ağaçları korumak için çadırlar kurdu ve nöbete başladı. Ayrıca bu akşam (15 Kasım) Malta saati ile 18.30’da Mosta’da gerçekleşecek büyük bir eylem için kamuoyuna çağrıda bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.