Denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmek isteyen sporcu, İtalya’dan Malta’ya yüzüp rekor kırdı

Neil Agius rekor denemesi sonrası yaptığı açıklamada denizlere karışan plastik ve diğer maddelerin büyük bir çevre felaketine yol açtığını belirterek, bu konuya dikkat çekmek istediğini belirtti.

Maltalı olimpiyat sporcusu Neil Agius, geçen hafta İtalya‘dan Malta‘ya hiçbir destek almadan tek seferde yüzerek “uzun mesafe serbest stil” kategorisindeki yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

Euronews‘den Kerem Çongar‘ın haberine göre, 52 saat boyunca yüzen sporcu Agius, İtalya’nın Linosa Limanı’ndan Malta’ya 125 kilometre mesafe kat etti. Rekor denemesi tüm dünyada canlı olarak yayınlanırken sporcuya uzun mesafelerde yüzücülere verilen koruma kafesi, gıda takviyesi, dinlenme teknesi gibi hiçbir dış destek sağlanmadı.

Neil Agius’un 125.75 kilometrelik maratonuna ilişkin veriler Maraton Yüzme Federasyonu‘na gönderildi. Bir önceki rekor Avustralyalı yüzücü Chloe McCardel‘e aitti.

Neil Agius rekor denemesi sonrası yaptığı açıklamada denizlere karışan plastik ve diğer maddelerin büyük bir çevre felaketine yol açtığını belirterek, bu konuya dikkat çekmek istediğini belirtti.

‘Gece bana çarpan plastik çantayı deniz yaratığı sandım’

Aguis daha önceki bir rekor denemesinde gece karanlıkta yüzerken büyük bir plastik alışveriş çantasına çarptığını ve panik yaparak vücuduna temas eden bu nesneyi kendisine saldıran bir deniz yaratığı olduğunu sandığını kaydetti. 

Gece karanlıkta yüzerken bu olay sebebiyle ölümden döndüğünü ifade eden rekortmen yüzücü şöyle konuştu:

“Son rekor denememde birkaç defa deniz anaları tarafından ısırıldım. Ayrıca 4-5 saat yüzdükten sonra ayağıma büyük bir kramp girdi. Neredeyse bırakma noktasına geldim. Geceleri de çok üşüdüm. Ancak güneş açtıktan sonra moralim yerime geldi ve yüzecek enerjiyi içimde hissettim. Her yarım saatte bir rapor tutan ve beni destekleyen ekibime teşekkür ediyorum. Hayatımı Akdeniz’e adadım. denizlerimizin temizlenmesi için bir şeyler yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu, dünya genelindeki okyanus ve denizlerde toplamda 150 milyon tondan daha fazla plastik olduğunu ve her sene 4.6 ile 12.7 milyon arası plastiğin de sulara karıştığını açıklamıştı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ayvalık Uluslararası Film Festivali yarın başlıyor

17-22 Eylül tarihlerinde düzenlenecek, Ayvalık Film Festivali'nin 70 filmlik seçkisinde iklim-ekoloji sorunlarına eğilen 'Doğa Diye Bir Şey Kalmadı' başlıklı bölümde dört film yer alıyor.

Deniz Kaşifi suya indi: Akdeniz ve Marmara için acil önlem çağrısı

ODTÜ'nün su altı planörü Deniz Kaşifi ile yaptığı araştırmalara göre, Marmara oksijensizlikten can çekişiyor, Akdeniz ise iklim değişikliğine yanıt veremiyor.

Brezilya’da felaket senaryosu: Amazonlar’da 50 binden fazla yangın sürüyor

Brezilya'nın başta Amazon olmak üzere bir çok bölgesinde devam eden ve rekor kıran orman yangınları, canlıları ve dünyanın en önemli ekolojik sistemini tehdit ediyor.

Orta Avrupa sular altında: Dört ülkede sekiz ölü, yüzbinlerce tahliye

Boris Fırtınası'nın getirdiği aşırı yağışlar ve yükselen nehirler, Avusturya, Polonya, Çekya ve Romanya'da felakete yol açtı. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri alarm halinde.

Altın için Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın sınırları daraltıldı

Maden şirketlerinin kıskacında olan Kırşehir'deki Seyfe Gölü'nün koruma alanının sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla daraltıldı. Göl çevresinde en az dört altın-gümüş madeni açılmak isteniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR