İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Tutuklu Osman Kavala ‘casusluk’ suçlamasıyla tekrar tutuklandı

0

2,5 yıldır tutuklu ve beraat ettiği Gezi Davası’ndan sonra, 15 Temmuz soruşturması kapsamında tekrar tutuklanan hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala hakkında bu sefer de ‘casusluk’ suçlamasıyla tutuklama kararı verildi.

Kavala, tutuklanması talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılan Kavala, ifadesinin ardından tekrar tutuklandı. Tutuklama kararı, AİHM’in Kavala’nın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna yönelik kararı kesinleşmeden bir gün önce verildi.

“Casusluk” suçlaması yöneltilmesinin sebebi olarak ise ABD’nin eski dışişleri çalışanı ve Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey ile ilişkide olduğu iddiası gösteriliyor.

Fotoğraf: Tarık Tolunay

Ahmet Şık duyurdu

Tutukluluk kararını HDP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık kamuoyuna Twitter üzerinden şu mesaj ile duyurdu:

Hukuksuz ve hatta kanunsuz biçimde hapiste tutulan Osman Kavala bu kez de TCK 328. madde uyarınca “casusluk” suçlaması yöneltilerek açılan yeni bir soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle İstanbul 10. SCH’ye sevkedildi. Kavala SEGBİS aracılığıyla ifade veriyor.

Kavala: Devletle ilgili insanlarla temasım söz konusu değil

Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınan Kavala ifadesinde özetle şu açıklamaları yaptı:

  • HTS kayıtlarında benim Henri Barkey ile herhangi bir telefon görüşmesi yapmamış olduğum ortaya çıktı. Bu durum Barkey’le yoğun temas içinde olduğum iddiasını çürütmektedir.
  • Ben sivil toplumda çalışıyorum, benim temasta olduğum insanlar da sivil toplum örgütüdür. Benim devletle ilgili insanlarla temasım söz konusu değildir. Casusluk suçlamasının yapılabilmesi için en azından kritik bilgiye sahip bir kamu görevlisiyle ilişkimin gösterilmesi gerekir. Böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Henri Barkey ile konferansta tanıştık bunun dışında bir tanışıklığımız yoktur. Kız kardeşiyle ortak bir sergi yapmışlığımız vardır. Konferansın konusu Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun siyasi durumu, kendisi bir araştırma kurumunun müdürü, yöneticisidir.

Hakimlik, sorgusunun ardından Osman Kavala’nın hakkında üzerine atılı suçu işlediği hususunda kuvvetli suç şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına hükmetti.

‘Devlet kendine başka bir meşgale bulsun’

Kavala’nın avukatlarından İlkan Koyuncu üçüncü tutuklama kararının ardından ‘Devlet kendine başka bir meşgale bulsun’ başlığıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Osman Kavala, 2017/96115 sayılı soruşturma kapsamında, 1 Kasım 2017 tarihinde TCK’nin 309. ve 312. maddelerinden tutuklandı.

Osman Kavala, 2017/96115 sayılı soruşturma kapsamında, 11 Ekim 2019 tarihinde TCK’nin 309. maddesinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen tahliye edildi.

Osman Kavala, 2017/96115 sayılı soruşturma kapsamında 19 Şubat 2020 tarihinde TCK’nin 309. maddesinden tutuklandı.

Osman Kavala, 2017/96115 sayılı soruşturma kapsamında 9 Mart 2020 tarihinde TCK’nin 328. maddesinden tutuklandı.

‘Üç tutuklama bir tahliye’

İlk tutuklanma sürecinde; emniyet gözaltına aldı, ifade aldı, savcılığa sevk etti, savcılık ifade almadan tutuklamaya sevk etti, Osman Kavala Sulh Ceza Hakimliği huzurunda tutuklandı.

İkinci tutuklanma sürecinde; emniyet gözaltına aldı, ifade almadan savcılığa sevk etti, savcılık ifade almadan tutuklamaya sevk etti, Osman Kavala Sulh Ceza Hakimliği huzurunda tutuklandı.

Üçüncü tutuklanma sürecinde; emniyet ifade almadı, savcılık ifade almadı, Sulh Ceza Hakimliği huzura almadı, yine tutuklandı.

‘AİHM hükmü uygulanamaz’ diyecekler

Osman Kavala, aynı soruşturma dosyasında üç kez tutuklandı, bir kez tahliye oldu.

Ve şimdi “Osman Kavala başka bir suçtan tutuklandı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu hak ihlali kararı ve Yargı Reformu’nun getirdiği ‘soruşturma aşamasında tutukluluk süresi iki seneyi aşamaz’ hükmü uygulanmaz” diyecekler. Ben sizin yerinize utanıyorum.

You may also like

Comments

Comments are closed.