Manşetİklim Krizi

Gezegen, Paris Anlaşması’nın 5’inci yıldönümünde yayın hayatına başladı

0

Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği’nin girişimiyle hayata geçirilen iklim ve çevre platformu Gezegen, 12 Aralık’ta ilk webinar buluşmasıyla yayın hayatına başladı.

Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, İstanbul Politika Merkezi’nin İklim Değişikliği Koordinatörü Ümit Şahin, gazeteci Pelin Cengiz ve iklim aktivistleri Selin Gören ile Baha Kesici’nin katıldığı webinarda Paris Anlaşması’nın 5’nci yıldönümününde anlaşmayı onaylamayan sadece yedi ülkeden biri olan Türkiye’nin iklim politikasının hal-i pürmelali ve eyleme geçebilmenin yolları tartışıldı.

Gelecek İçin Cumalar küresel gençlik hareketi üyelerinden Selin Gören, aktivistlerin dün düzenledikleri #hedef1buçuk kampanyasını anlattı. Türkiye’de ilk başta anlaşmanın meclisten geçmesini beklediklerini söyleyen Gören “Anlaşmanın getirdiği bütün basamaklarının güçlü bir şekilde uygulanmasını istiyoruz çünkü 2050’ye kadar karbon emisyonunu sıfırlamak için daha güçlü politikalara ihtiyaç olduğunu biliyoruz” dedi. Kesici de iklim krizinin gelecekteki etkilerinden en çok etkilenecek kuşak olduklarını ve bu nedenle hareketin gitgide genişlediğini söyleyerek “18 yaşındayım, sınava hazırlanıyorum. Arkadaşlarım soru çözerken ben burada etkinliğe katılıyorum. Siyasetçilerin bunu görmesi lâzım” diye konuştu ve ekledi: “Yarın oy verirken de seçimlerimizi buna göre yapacağız.”

Şahin: Türkiye’nin bahane üretmesine izin vermemeli

Şahin ise Kyoto Protokolü’nün başarısızlığının ardından Paris Anlaşması’yla yepyeni bir iklim rejimi kurulduğuna dikkat çekti. Hükümetlerin gelecek sene Glasgow’da yapılacak COP26 için daha güçlendirilmiş hedefler sunmalarının beklendiğini belirten Şahin, konuşmasında şunları vurguladı: “Türkiye G20 ülkeleri arasında anlaşmayı onaylamayan tek ülke. Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmamasının asıl nedeni aslında kendini emisyon azaltımına bağlamak istememesi. Bu, emisyonların yüzde 1.2’sinden sorumlu bir ülkenin yapma lüksü olmayan bir şey. Bizim talep etmemiz gereken ise Türkiye’nin bahane üretmeyerek sorumluluğuna sahip çıkması, iklim mücadelesinin bir an önce önünü açması.”

Gazeteci Pelin Cengiz ise karbon emisyonlarının azaltmak bırakıladursun, Türkiye’nin hâlâ milyonlarca liralık teşvik paketleriyle fosil yakıtlarla elektrik üreten termik santralların fonlandığını belirtti. Cengiz şunları söyledi

“Enerji sektörünün de küresel anlamda ve Türkiye’nin ekonomik parametrelerinden kaynaklı gelişmemesi, piyasaya ucuz krediler basılması suretiyle sürdürülebilirliği olmayan geçici bir ekonomi yaratılması da bir etken. Ancak ekonominin artık bu kadar enerji şirketlerini fonlayacak imkânı kalmadığını ve bu kadar enerjiye de ihtiyaç duymadığını görüyoruz.”

Madra: Medyanın rolü çok önemli

Etkinliğe katkı sunan Ömer Madra da iklim değişikliğinin kamuoyunda daha çok yer alması ve bilincin artmasında medyanın büyük sorumluluğu olduğunu söyledi. Paris Anlaşması’nın 5’inci yıldönümü gibi önemli kilometre taşına çok az mecrada yer verilmesine dikkat çeken Madra, medyanın iklim krizini aktarma, sesi yayma ve yükseltme ile denetleme konusunda çok ciddi bir rol oynadığını vurguladı.

İnternet sitesi henüz yapım aşamasında olan Gezegen, farklı alanlardan bileşenlerin bir araya geldiği bir platformun yanı sıra çevre ve iklim alanında özgün haberlerin de üretildiği bir mecra olmayı amaçlıyor. Gezegen’in bu ilk buluşmasının yayınına çok yakında YouTube üzerinden erişilebilecek. Çevrimiçi buluşma serisi farklı konuları merceğe alındığı yeni webinarlarla sürecek. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.