EkolojiManşet

Gerilla bahçıvanlar kentleri çiçeklerle işgal ediyor

0

Cumartesi gecesi Theresa Blaner, eşi Doug ve papağanları Gandalf Washington’un bu unutulmuş köşesini kurtarmak için çalışıyor.

Theresa ve Doug gerilla bahçıvanlarından. Yani şehirde belediyeden izin almadan kaçak bahçecilik yapıyorlar:

Gerilla denmesinin nedeni işi hemen bitirip olay yerinden ayrılıyor olmanız. Kendimiz bir yer belirleyip izin almadan çalışıyoruz ve iş bittikten sonra hemen orayı terkediyoruz.

Gerilla bahçeciliği Washington’un yanısıra Londra, Paris ve Los Angeles gibi büyük kentlerde yaygınlaşıyor. Bahçıvanlar bahçe eylemleriyle ilgili bloglar yazıyor. Bahçecilik faaliyetleri kimse görmeden geceleri yapılıyor.

Üzerinde çalışılacak mekanlar internet aracılığıyla duyuruluyor.

Theresa çalıştıkları yerin eskiden otopark olarak kullanıldığını, ancak bir yıldır terkedilmiş olduğunu söylüyor:

Çok çirkin bir mekan ama potansiyeli yüksek.

Bahçecilikle ilgili bir blog yazan Kenneth Moore, gerilla bahçeciliğinde kendi kendine yetişebilecek bitkiler seçmek gerektiğini söylüyor.

Bu projenin amacı terkedilmiş yerleri yeşertmek, kimsenin ilgi göstermediği mekanları güzelleştirmek.

Başlangıçta elimizde ne varsa ekiyorduk. Ben bir keresinde kelebek çalısı getirdim, sonra leylaklar ektim. O yüzden burası geceleri leylak gibi kokuyor.

Gerilla bahçıvanlar genelde dikkati çekecek mekanlar seçiyor ki verdikleri mesaj duyulsun. Örneğin bir lağım çukuru, terkedilmiş bir gazete kutusu. Ancak Theresa gerillaların kalıcı bahçeler kurmayı tercih ettiklerini ve bu bahçelerin daha sonra bozulamayacağını söylüyor:

Bitkilerin ölmesinden hoşlanmıyorum. Ektiğimiz bitkilerin bir değişim getirmesi hoşuma gidiyor. Büyük bitkilerin  çoğaldığını görmek istiyorum. Bitkilere böyle bir fırsat verilmesi gerekir.

Gerilla bahçeleri, içinde bulundukları mahallelere uyum sağlamak üzere tasarlanıyor. Theresa’nın gizli bahçesi 62 yaşındaki bir Vietnam gazisinin dikkatinden kaçmıyor.

Yoldan gelip geçenler bize bakıp, 4 kişinin bir iki saat içinde burayı güzelleştirdiğini görünce kendilerinin de aynısını yapabileceğini anlıyorlar.

Theresa ve Doug, omuzlarında Gandalf ile birlikte- son yasa dışı bahçelerinin büyüme şansına sahip olacağını umuyor.

Çift kentte izinsiz geçiş kuralını çiğnedikleri zaman bile polisin kendilerini takip izlemesinden korkmuyor:

Polisin  aradığı son kişiler bizler olmalıyız. Cumartesi gecesi bahçecilikten daha kötü  işler çevirenler olduğundan eminim.

(voanews)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.