ManşetTarım-Gıda

Genetiği değiştirilmiş somon onayı işleme alındı

0

Yıllardır ABD basınında (Frankeisten ve İngilizce balık kelimesinde türetilmiş) “Frankenfish” olarak bilinen genetiği değiştirilmiş AquaBounty somonunun bu yılın sonuna kadar ABD’de piyasa çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cuma 26 Nisan 2013’e kadar halkın yorumlarını kabul eden ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu tarihten itibaren 30-60 gün boyunca yorumları değerlendirip, en fazla 120 gün içinde onayını verebilir.

20 Mart 2013’te, Friends of the Earth ABD’deki süpermarket zincirlerinin GD deniz ürünü satmamaları için bir bilgilendirme ve imza kampanyası başlatmıştı. GDO’lu ürün etiketlemesinde büyük bir adım atan Whole Foods’un yanı sıra Trader Joe’s ve sayıları 2,000’den fazla market, FDA onayı alsa bile GD somonu satmayacakları sözünü verdiler.

23 Nisan 2013’te AquaBounty CEO’su Ronald Stotish, Reuters’a yaptığı açıklamada kendinden çok emin bir tavırla, FDA’nın 2013’ün son çeyreğinde onay vermesini beklediğini belirtti ve  “Herhangi yeni bir yasal sorun, yeni bir regülasyon sorunu, yeni bir çevresel sorun çıkmadı” diyerek GD somonun piyasaya çıkmasına kesin gözüyle baktığını ifade etti.

Muhtemelen etiketlenmeyecek ve piyasada diğer somonlardan ayırt edilemeyecek Aquabounty somonu ve ABD somon ithalatı konusunda detaylı bir değerlendirme yazısına (“Genetiği Değiştirilmiş Somon Geliyor”, Ayşe Bereket) şu adresten, ilgili Yeşil Gazete çeviri/haberine ise bu adresten ulaşılabilir.

 

Haber: Ayşe Bereket (twitter:@aysebereket, aysebereket.wordpress.com)

(Reuters, Yeşil Gazete)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.