TürkiyeEkonomiManşet

Genel-İş: Türkiye’de çalışan yoksul sayısı 7,7 milyona çıktı

0
Fotoğraf: Shutterstock

DİSK‘e bağlı Genel İş Sendikası emek araştırmaları kapsamında Covid-19 Sürecinde Türkiye’de Gelir Eşitsizliği ve Yoksuluk isimli raporunu  yayınladı.

Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke Türkiye oldu. En zengin ile en yoksul arasındaki eşitsizlik 8,3 kata yükseldi.

Çalışan yoksul sayısı artıyor

Türkiye’deki yoksul sayısı son iki yılda yüzde 8,4 arttı. Dünya’da çalışan yoksulluğu yüzde 9 olarak gerçekleşirken Türkiye’de bu oran yüzde 14,4 oldu.

Raporda “Çalışan yoksul sayısına, salgın ile birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğine mahkûm edilen yaklaşık 3 milyon 737 bin 831 kişiyi de eklediğimizde bu sayının 7,7 milyondan fazla olduğunu söyleyebiliriz” ifadeleri kullanıldı.

Ücretsiz izne tabi tutulan işçilere ayda 1.068 TL (asgari ücretin yüzde 50’si), kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilere aylık ortalama 1.547 TL (asgari ücretin yüzde 66’sı), işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanan işçilere ise ayda ortalama 1.212 TL (asgari ücretin yüzde 52’si) ödeme yapılıyor.

Nüfusun yüzde 71’i borçlu

Gelir eşitsizliği ve yoksulluğun, Türkiye’de yaşayanların yüzde 71’ini borçlu hale getirdiği belirtilen raporda,  TÜİK verilerine göre 83 milyon 154 bin 997 kişilik ülke nüfusunun yalnızca yüzde 28,9’unun borcu bulunmazken, yüzde 71,1’i yani 59 milyon 123 bin 203 kişi borçlu yaşamaktadır. Bu borçlanma konut ve konut masrafları dışında kalan borçlanmadır” denildi.

Raporda gelir eşitsizliğinin giderilmesi ve yoksulluğun azaltılması için şu taleplerde bulunuldu:

  1. Gelir dağılımı eşitsizliğinin ana kaynağı olan emek ve sermaye arasındaki eşitsizlik son bulmalı, tüm ücretliler ürettikleri değerin karşılığını eşit ve adil bir şekilde almalıdır.
  2. Çalışan yoksulluğunu önlemek için asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlilere insanca yaşayabilecekleri bir gelir güvencesi sağlanmalıdır. 3. Kamusal bir hak olan eğitim, sağlık, barınma gibi haklardan herkes eşit şekilde faydalanmalı, bu temel haklar nitelikli ve parasız biçimde sağlanmalıdır.
  3. Vergide adalet sağlanmalı az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır. Vergi dilimleri hakkaniyetli bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.
  4. Yoksulluk riski altında olan kadın, çocuk ve gençler için koruyucu düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
  5. Sosyal yardımlar bireysel olarak değil, herkes için ulaşılabilir ve nitelikli bir hak olarak sağlanmalıdır.
  6. Herkes için temel bir gelir güvencesi sağlanmalıdır

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.