Sivil Toplum

Genç-Sen 4. Olağan Kongresini yaptı

0

Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen’in 4. Olağan Kongresi dün Ankara’da yapıldı. 900’e yakın delegenin katıldığı kongrede, gençler yaptıkları konuşmalar ve sundukları önergelerle Genç-Sen’in önümüzdeki dönem yeni mücadele hattını çizmeye çalıştı.

“Asla Yalnız Yürümeyeceksin” sloganıyla yola çıkan Genç-Sen 4. Olağan Genel Kurulu, dün Ankara Tuzluçayır’da gerçekleştirildi. Ülkenin dört bir yanından gelen gençler, sendikanın geçmişine, pratiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saygı duruşuyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını Genç-Sen eski MYK üyesi Aziz güler yaptı. Aziz Güler bir dönemi değerlendirdiği konuşmasında Genç-Sen’in izlediği politik hattının direnen TEKEL, TARİŞ, Tuzla tersane işçilerinin, devletin katlettiği Şerzan Kurt’un yanında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yeni dönem MYK üyelerine başarılar dileyen Güler’in konuşmasının ardından eski MYK üyesi olan Emre Öztürk de bir dönemin değerlendirmesini yaptı. Öztürk, temel başlıklar şeklinde geleceksizliği, YÖK düzenini, paralı eğitim uygulamalarını, öğrencinin temel taleplerini (ulaşım, barınma, nitelikli eğitim) önüne koyduklarını ve bu başlıklarda çalışma yürüttüklerini ifade etti.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve DİSK Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin birer mesaj gönderdiği kongrede Genç-Sen kurucu üyesi Kıvanç Eliaçık’ta DİSK Genel Merkezi adına bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Genç-Sen’in Çalışma Raporu’na dair Genç-Sen üyeleri kürsüde görüşlerini ifade ettiler. Genç-Sen’in tüzüğünde önerilen değişiklikler de görüşüldü.

Tüzükte ilk değişiklik olarak MYK üyelerinin seçimine dair “Nisbi Seçim Sistemi” önergesi sunuldu. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Bir başka tüzük değişimi de, MYK’da düşen üyenin yerine seçilecek adaylık durumu. Buna göre, seçimlerde en çok oyu alan 14. üye, kadın kotası gözetilerek düşen MYK üyesi yerine getirilir ve bu şekilde aşağıya doğru devam edilir. Tüzükte, Genç-Sen yönetici organlarında ancak 2 dönem yer alma maddesi de oylanarak, bir üyenin aynı anda iki yönetici organda olma koşulu da engellendi.

Tüzükte ikinci değişiklik önergesini eski MYK üyelerinden Ali Tektaş sundu. Tektaş’ın sunduğu önergede, neoliberal politikalar her ne kadar öteden beri üniversitelerde uygulana gelse de AKP hükümeti döneminde bu saldırganlığın çok daha üst boyutlara ulaştığı kaydedilerek, üniversiteler üzerinde yapılmak istenen yeni düzenlemelere dikkat çekildi. Üniversite sermaye işbirliği söyleminin gitgide arttığı ve üniversitelerin tamamıyla birer işletmeye ve ticarethaneye çevrilmek istendiği vurgulanan önergede, tam da bu nedenle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Genç-Sen’i hedef alan açıklamaları hatırlatıldı.

Önergede ayrıca, öğrencilerin öz örgütlülüğü olma iddiasındaki sendikanın ittifak politikasının da gözden geçirilmesi ve sendikanın kendini daha görünür kılabilecek araçları da devreye sokarak bağımsız hattından sürece yüklenerek hak kazanımları elde etmesinin öneminin altı çizildi ve gençlik hareketinin somut kazanımlara ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Önergede belirtilen bir sonraki kongre tarihinin 10 Aralık’ta olması oy çokluğuyla kabul edildi.

Tüzük değişikliklerinden sonra MYK adayları kürsüye çıkarak kendilerini tek tek tanıttılar. Bundan sonra önergeler sunulup oylandı.

Ayrıca kongrede Homofobiye karşı mücadele konusunda da sunulan bir önerge kabul edildi.

Önergelerin sunumunun ardından MYK üyelerinin seçimi yapıldı. MYK üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Barış Çırpan, Deniz Doğruer, Uğurcan Bayer, Ulaş Taştekin, Yiğithan Kabukçu, Juliana Gözel, Işıl Kurt, Seçkin Erdoğan, Aylin Mert, Cansu Akkılıç, Özbey Türk, İlkin Sarı, Gamze Çetiner.

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.