Türkiyeİklim KriziManşet

Genç iklim aktivistlerinden barış için eylem çağrısı: Fosil Yakıt Savaşları’na hayır!

0

Rusya‘nın Ukrayna‘ya karşı gerçekleştirdiği saldırıya karşı genç iklim aktivistleri de barışın yanında yer aldıklarını açıkladı.

Fridays For Future Ukrayna’dan iklim aktivistlerinin çağrısına, Youth For Climate Türkiye (İklim için Gençlik) olarak yanıt verdiklerini duyuran aktivistler, “Ukrayna’da yaşanan insanlık dramı karşısında susmuyoruz ve Fosil Yakıt Savaşlarına karşı herkesi birlik olmaya davet ediyoruz” dedi. 

Genç aktivistler 5 Mart Cumartesi günü saat 15.00‘da Rusya Konsolosluğu önünde buluşacak ve “Savaşa hayır” diyecek. 

‘Ukrayna savaşı fosil yakıtların gücünden besleniyor’

İklim için Gençlik’ten yapılan açıklamada,  başta petrol ve doğal gaz olmak üzere kaynaklar üzerindeki mücadelenin tüm dünyada şiddetlenerek arttığına ve daha büyük çatışmalar ve savaşlar yarattığına dikkat çekilerek, “Büyük bir insani krize neden olan Ukrayna savaşı da diğerleri gibi fosil yakıtların gücünden besleniyor” denildi. 

Açıklamada şunlar dile getirildi:

Dünya, Güney Sudan, Irak, Nijerya ve son on yılda emperyalist ve fosil yakıt savaşlarından etkilenen küresel güneydeki birçok bölgede yaşanan savaşları görmezden geldikten sonra bugün de Ukrayna’yı izliyor.

Ukraynalılar acil barışı ve tüm desteğimizi hak ederken, Afganistan, Libya, Suriye, Filistin, Yemen ve savaşın parçaladığı tüm bölgelerdeki insanlar da bunu hak ediyorlar. Empati, adalet ve merhameti herkes hak ediyor.. Mültecilerin duyulması ve görülmesi için beyaz ırk olmaları gerekmemeli.

Bunun, dünyanın fosil yakıtların neden olduğu yeni ve eski savaşlarla tutuştuğunu görerek insanlığın gözünü açtığı bir an olduğunu görüyoruz. İnsanlar sadece güvenli bir şekilde yaşamak ve var olmak istiyorlar. Bizler bunun, uyruğu ve ten rengi ne olursa olsun herkes için adalet talep ederek kapıyı araladığımız bir an olmasını istiyoruz.”

“Fosil Yakıt Savaşları”na karşı acil ve kararlı eylem ihtiyacını vurgulamak için dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde sokaklara çıkacaklarını duyuran aktivistler, “Bu sistemik baskılara izin veren fosil yakıt, kapitalizm ve emperyalizm çağına son verilmesini istiyoruz. Liderlerin #KȃrDeğilİnsanlara öncelik verdiği bir dünya talep ediyoruz” dedi.

Açıklamada eyleme katılacak gençlere öneriler de bulunuyor: “#UkraynanınYanındayız #SavaşlarOlmasın etiketlerini kullanabilir, bir pankart hazırlayabilir veya avucunuzu/ yüzünüzü Ukrayna bayrağı renkleri ile boyayabilirsiniz.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.