Editörün SeçtikleriFoto Galeriİklim KriziManşet

Genç iklim aktivistleri Kadıköy’den seslendi: Geleceğimizi istiyoruz [Foto Galeri]

0

Haber: Metin YOKSU

*

İklim krizinin yıkıcı etkisine dikkat çeken ve krize karşı etkili ve hızlı politikalar talep eden iklim aktivistleri 24 Eylül Küresel İklim Grevi’nde dünyanın dört bir yanında sokakları doldurdu.

“Bu krizi artık görmezden gelmeyin, hemen bugün harekete geçin” diyen iklim aktivistleri küresel çağrıya İstanbul Kadıköy’den cevap verdi.

“Olmayan geleceğe hazırlanan bir nesiliz”, “Gelecek istiyoruz”, “Okulda iklim öğret”, “Dinozorlar da daha vakitleri var sanıyordu” ve “İklim için harekete geç” yazılı dövizler taşıyan gençler Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde bir araya geldi. Eylemde çok sayıda kolluk kuvveti de yer aldı.

Genç iklim aktivistlerinin çağrı yaptığı eyleme Yeşiller Partisi, Kuzey Ormanları Savunması, Yokoluş İsyanı, Doğanın Çocukları, Yeşil Yaşam İnisiyatifi, 350.org Türküye, WWF Türkiye, TEMA, Yeryüzü Derneği, change.org gibi birçok örgüt de katılım gösterdi.

‘İklim değil sistem değişmeli’

Basın açıklaması, Fridays for Future Türkiye’den Yağmur Ocak’ın yaptığı konuşma ile başladı. Ocak, “Burada toplanma amacımız, iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler, bölgeler ve topluluklar, yani MAPA (Most Affected People and Areas) için ses olmak, gezegenimizi ve haklarımızı savunmak, yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi duyurmak ve karar alıcıları harekete geçirmek” dedi.

Sekizinci kez dünya çapında greve çıktıklarını hatırlatan Ocak, “İklim acil durumu ilan edilmesini, iklim krizi ile mücadelede somut adımlar atılmasını istiyoruz” diyerek change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasını hatırlattı ve destek çağrısında bulundu.

 Doğanın daha fazla yok edilişini ve geleceklerinin ellerinden alınışı görmek istemediklerini ifade eden Ocak, “İklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

‘Çöküş noktasına yaklaşıyoruz’

Karar vericilerin iklim krizini görmezden gelmesinin ve etkili adımlar atmamasının krizin derinleşmesine neden olduğunu söyleyen Youth for Climate Türkiye’den Ela Naz Birdal ise “Gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor” uyarısında bulundu.

Ülkemizde de iklim krizi etkilerinin daha çok hissedilmeye başlandığını belirten Birdal, “İklim krizine bağlı artan sıcak dalgaları ülkemizin güneyinde yaşanan yangınları tetikledi, sıcaklık rekorları kırılıyor. İklim krizi, kuzeydoğuda kötü kentleşme nedeniyle yaşanan sellerin etkisini artırıyor. İklim kriziyle mücadelede çok önemli olan denizlerde sıcaklıklar artıyor, yaşamın değil denize atık bırakanların gözetilmesi sonucunda müsilaja neden oluyor” dedi.

‘Hemen bugün, harekete geçin’

İklim krizinin var olan adaletsizlikleri derinleştirdiğini ve yeni adaletsizlikler oluşturduğunu söyleyen Birdal,İklim kriziyle şiddeti artan afetler ekonomiyi, sosyal yaşamı, kültürü ve siyaseti de etkiliyor. İklim krizi evimizde ve herkesi etkiliyor!” dedi.

Genç iklim aktivisti, “Hepimizin bizzat yaşadığı, içinde olduğumuz bu krizi artık görmezden gelmeyin, hemen bugün harekete geçin” çağrısını yaparak krizin aciliyetine dikkat çekti.

‘2030’a kadar net sıfır karbon emisyonu’

Basın açıklaması Roots & Shoots Türkiye’den Melisa Akkuş’un konuşması ile devam etti. “Artık sadece sözler duymak değil, gerçek eylemler görmek istiyoruz” diyen genç aktivist, liderlerden ve karar alıcılardan taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Acilen; Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasını, anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini; 2030’a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını; Kazdağları, Akbelen Ormanı ve Validebağ Korusu gibi önemli doğa alanlarında ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projelerin durdurulmasını, iklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini, fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz!”

Basın açıklaması, “İklimi değil sistemi değiştir”, “Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!” ve “Güneş, rüzgar, bize yeter” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

Yürüyüşte slogana polis engeli

Basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye sloganlar eşliğinde toplu yürüyüş gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak eylem komitesinin polisle yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Polis, yürüyüş boyunca slogan atılmasını ve dövizlerin kullanılmasını yasakladı. Aksi taktirde yürüyüşe izin vermeyeceklerini söylediler.

Ayrıca yol boyunca eylemcilerin toplu halde yürümesine engel olmak isteyen polis kirleyi “trafiğe engel olmama” argümanını kullanarak gruplara ayırdı.

Müze Gazhane’ye sloganlarla giriş

Yürüyüş ardından genç iklim aktivistleri, konser ve forumların gerçekleşeceği Müze Gazhane’ye sloganlarla giriş yaptı. Eylemciler burada bulunan vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı.

Aktivistlerden toplu ölüm

Yok olan türlere ve altıncı kitlesel yokoluşa dikkat çekmek isteyen iklim aktivistleri burada toplu olarak yere yatma eylemi (die-in) gerçekleştirdi.

Eylemcilerin yerde yattığı süre zarfında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in neden iklim eylemlerinin gerekli olduğunu anlattığı konuşma dinletildi. Eylem, vuvuzela sesleriyle sona erdi.

Konserlerle devam etti

İklim grevi akşam saatlerinde Müze Gazhane’deki forumlar ve konserlerle devam etti. Açık mikrofonda isteyen genç iklim aktivistleri söz alarak iklim krizine karşı endişelerini dile getirdi ve harekete geçme çağrısında bulundu.

Can Bonomo, Nilipek, Nove Norda ve Can Kazaz da verdikleri konserlerle greve destek oldu. Konser boyunca da devamlı olarak sloganlar atıldı ve iklim krizine karşı harekete geçme çağrısı yinelendi.

Comments

Comments are closed.