ManşetTarım-Gıda

Genç çiftçilere hibe desteğinde şartlar zorlaştırıldı

0

2017 yılında Genç Çiftçi Hibe Desteği Programı kapsamında genç çiftçilere 483 milyon lira hibe kredisi verilecek. Ancak, bu hibeye başvuru yapabilmek için aranan şartlar oldukça zor.

Ali Ekber Yıldırım’ın Dünya Gazetesi’nde yer alan haberine göre Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017 yılında genç çiftçilere 483 milyon lira hibe kredisi vereceğini açıkladı. Ancak, krediyi almak hiç de kolay değil. Geçen yıldan farklı olarak; 15 büyükbaş veya 50 küçükbaş hayvanı olanlar, 50 arılı kovanı olanlar, 2016’da genç çiftçi hibesi alanlar, projesi kabul edilmeyenler, projesi kabul edildiği halde sözleşme imzalamayanlar, öğrenci, vergi mükellefi, çalışan, aynı konuda başka bir hibeden yararlananlar 2017 yılı genç çiftçi hibe desteğinden yararlanamayacak. Ayrıca bu şartları taşıyanların eşleri de başvuru yapamayacak.

Hibe kredisi için başvurular 7 Nisan- 5 Mayıs 2017 tarihlerinde alınacak. Başvuracak çiftçiler için dikkat edilmesi gereken çok önemli değişiklikler var.

Geçen yıl ilk kez başlatılan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi” programı kapsamında bu yıl da hayvancılık,bitkisel üretim, yöresel ürünler konusunda hibe kredisi verilecek.

Hayvanı olana destek yok

Geçen yıldan farklı olarak, hayvancılık projesi ile hibe desteğinden yararlanmak isteyen genç çiftçilerin tebliğin yayınlandığı 31 Mart 2017 itibariyle 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaş hayvan sahibi olmamaları gerekiyor. Bu sayıda hayvanı olanlara destek verilmeyecek.Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği proje başvuruları için ise yine tebliğin yayımlandığı tarih itibariyle 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olanlar bu destekten yararlanamayacak.

Kimler başvuramayacak?

Geçen yıl projesi kabul edilmeyenler de 2017 yılı Genç Çiftçi Hibe Desteği Programı kapsamında başvuru yapamayacaklar. Ayrıca bir işyerinde çalışan, öğrenci,vergi mükellefi,15 adet büyükbaş,50 adet küçükbaş, 50 arı kovanı sahibi, geçen yılki başvuruda projesi kabul edilmeyen eşi olanların da başvuruları kabul edilmeyecek.

Resmi gazete’nin 31 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğine göre, başvuru yapacak genç çiftçilerde aranan şartlar şöyle:

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2- Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak,

3- Okur-yazar olmak,

4- Başvuru tarihi itibarıyla ücretli çalışan olmamak,

5- Başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak,

6- Başvuru tarihi itibarıyla Katma Değer Vergisi (KDV), gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak.

7- Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesisi yapımı ve hayvan alımı konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olmamak,

8- Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak,

9- Resmi Gazete’nin 5/4/2016 tarihli 29675 sayısında yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2016/16) kapsamında; hibeden faydalanmış, hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazandığı halde sözleşmeyi imzalamamış, hibe sözleşmesi iptal edilmiş veya genç çiftçi proje değerlendirme komisyonunca başvurusu reddedilmiş olmamak,

10-Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak,

11- Yukarıdaki 4, 6,7,8,9,10 maddelerde tabi kişilerin eşi olmamak.

Bakan Çelik’in açıklaması

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, genç çiftçi hibe desteği ile ilgili yaptığı açıklamada öçzetle şu bilgilere yer verdi: “Bakanlar Kurulu Kararı gereği 2016-2018 yıllarını kapsayacak şekilde genç çiftçi projelerine 30 bin TL hibe verilmesini öngören Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına 2017 yılında da devam edilecek.

2016 yılında yaklaşık 15 bin genç çiftçiye çeşitli projeleri karşılığı olarak 450 milyon TL’lik hibe kullandırıldı. Bu bütçenin 337 milyon TL’si büyükbaş/küçükbaş hayvancılık projelerinde, 68 milyon TL’si arıcılık ve kanatlı projelerinde, 45 milyonu ise bitkisel üretim projeleri için kullandırıldı.
Hayvancılık projeleri kapsamında; 8 bin 514 genç çiftçiye kişi başı 6 adet olmak üzere toplam 51 bin 084 büyükbaş hayvan ve 2 bin 680 genç çiftçiye ise kişi başı 40’ar adet olmak üzere 107 bin 200 adet koyun/keçi teslim edildi. Arıcılık ve kanatlı projeleri kapsamında 2 bin 264 genç çiftçiye 68 milyon TL ve bitkisel üretim projeleri kapsamında 1.520 genç çiftçiye 45 milyon TL hibe verildi.

16 bin 100 çiftçi yararlanacak

2017 yılı için ise programın bütçesi 483 milyon TL olarak belirlenmiş olup, 16 bin 100 genç çiftçimize hibe desteği verilecek. Bu bütçenin 330 milyon TL’lik kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda genç çiftçilere en az 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacak. Bu kapsamdaki hayvanlar geçen yıl olduğu gibi yine TİGEM tarafından temin edilecek.

Bütçenin diğer kısmı ise ana hatlarıyla ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında verilecek.

Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak tesis yapımı konusu da projeler içerisinde yer alacak ve genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak.

Desteklenecek proje konuları

Genç çiftçi proje konuları ise şöyle belirlendi:

1- Hayvansal üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

— Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesis yapımı ve hayvan alımı,
— Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tesis yapımı ve hayvan alımı,
— Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği,
— Kanatlı yetiştiriciliği ve tesis yapımı,
— İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı,

2- Bitkisel üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında;

— Kapama meyve bahçesi tesisi,
— Fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği,
— Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği,
— Kültür mantarı üretimi,

3- Yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik destekleme projeleri kapsamında;

–Çok yıllık tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi,
— Coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim,
— Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi.

 

(Dünya)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.