Tarım-GıdaManşetTürkiye

Bu yıl portakal ve zeytini pahalıya yiyeceğiz

0

Mayıs ayı içinde 46 ilde etkili olan ani ve mevsim normali olmayan iklim değişimleri, buğdaydan portakala çok sayıda tarımsal ürünün üretimini olumsuz etkiledi. Özellikle Antalya Kumluca ve Finike ilçelerinde aşırı sıcaklar, Eskişehir’de yaşanan don, tarımsal ürünlere zarar verdi. Üreticiler ve uzmanlar benzer durumların bundan sonra daha çok yaşanacağını belirterek, Tarım Sigortaları A.Ş (TARSİM)’nin bu tür zararları kapsayacak şekilde sigorta kapsamını genişletmesi gerektiğini söylüyor. 

Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde 15-20 Mayıs tarihlerinde yaşanan ani sıcaklık yükselmelerinden narenciye ve zeytin bahçelerinin etkilendiğini belirten Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, rekoltede yüzde 50’lik bir düşüş beklendiğini söyledi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da, “Hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilemesi nedeniyle bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz” açıklaması yaptı.

Eskişehir’de ise don nedeniyle, verim yarı yarıya düştü. Domates, biber, fasulye, salatalık, kabak, ayçiçeği, pancar ve mısır zarar gördü.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Fidelerde geri dönüş mümkün değil yapılması gereken don olayının Tarım Sigortaları AŞ kapsamına alınmasıdır” dedi.

‘Tarımı virüs değil, iklim vurdu’

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, gazetemizde de iktibas ettiğimiz yazısında, sadece 10 günde yaşanan ani hava değişimi nedeniyle bazı bölgelerde aşırı sıcaktan, bazı bölgelerde aşırı soğuk, don, dolu ve fırtınadan tarım ürünleri büyük zarar gördüğünü belirtmişti: 

“Özellikle 15-24 Mayıs tarihlerinde yaşanan ani hava değişimi ve yağışlar bitkisel üretimde ciddi zararlara neden oldu. Önce 40 dereceleri gören aşırı sıcak hava ve hemen sonrasında -1 dereceye kadar düşen aşırı soğuk havanın yanı sıra dolu, don, fırtına bir çok bölgede bitkisel ürünlere büyük zarar verdi.”

Yıldırım, Adana, Antalya, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Manisa ve Konya, Mersin, Konya Ovası, Urfa, Diyarbakır gibi illerdeki tarımsal ürünlerin iklim değişikliğine bağlı, aşırı sıcak, aşırı soğuk, fırtına, don gibi olaylardan etkilendiğine, zararın büyük olduğuna dikkat çekmişti. 

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.