KadınManşet

Geliyoruz!

0

Yıl 2015. Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, 11 Şubat’ta okuldan çıkıp eve gitmek üzere bindiği minübüste, son yolcuydu. Şöför ve arkadaşının tecavüz girişimine direndiği için darp edildi ve öldürüldü. Tanınmasın diye yakılmış bedeni, bir gün sonra bulundu.

Cinayet, ülke çapında büyük öfkeye yol açtı. Binlerce kadın, kadınlara tecavüz edilmesine, şiddet görmesine ve öldürülmesine karşı yeterli önlem alınmaması, bu durumun normalleşmesi gerekçesiyle sokaklara döküldü. 16 Şubat günü “Kara Pazartesi” olarak anıldı ve kadınların yaşadıkları taciz olaylarına sessiz kalmayarak anlatmaları istendi.

Yıl: 2020. O günden bu yana 1500’e yakın kadın erkek saldırılarında hayatı kaybetti, bunun dört-beş katı kadın yaralandı, işkence ve eziyet gördü. Sadece 2019da 474 kadın öldürüldü. Bu, son 10 yıldaki en yüksek rakam. Bu yılın şubat ayında tespit edilebilen ve medyaya yansıyan kadın cinayeti sayısı 20.

Özgecan Aslan’ın katledildiği günlerde, gazeteci Ayşe Düzkan’ın sözlerini yazıp seslendirdiği, İdil Çağatay’ın müziğini yaptığı “Geliyoruz” videosu, kadınlara güç vermiş, seslerini dünyaya duyurmuştu.

8 Mart’ta tüm dünyada sokaklara çıkacak kadınların, güçlerini yeniden hatırlamaları için tekrar yayımlıyoruz.

 

Geliyoruz!

yemeği ocakta, yer bezini kovada, çamaşırları sepette bıraktık.
yıllardır çile doldurduğumuz fabrikalardan çıktık.
şalterler kapandı.
atölyeler dolusu tezgahın başından kalktık.
ofisler dolusu bilgisayarı uykuda bıraktık.
geliyoruz…

üstümüzde tepişenleri bir kenara ittik

tası, tarağı, fönü, maşayı fırlatıp attık.
saçlarımız, kalbimizin çarpıntısı, sesimiz rüzgarda savruluyor.
aklımız da birazcık çocuklarda kaldı.
yine de geliyoruz…

annelerimizin intikamını alalım,
babalarımızı affedelim,
oğullarımızı sevelim
ve kızlarımızı, bizim yaşadıklarımızı yaşamasın diye…
bir de mutlu olmak için.
kalktık kalkıştık geliyoruz…

GELİYORUZ!

İstanbul’da yine Taksim’de

Bu yıl İstanbul’daki eylemler yine Taksim Meydanı’nda yapılacak.  Kadınlar, pazar günü saat 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nin önünde toplanacak. Çağrı şöyle:

Kadın dayanışması ve feminist mücadelemiz ile özgürleşeceğimizi bilerek; bütün coşkumuzla, renklerimizle; öfkemiz, umudumuz, direnişimiz ve isyanımızla Fransız Kültür Merkezi önünde buluşuyoruz.

8 Mart’ta sokakları da, alanları da terk etmiyoruz”

Bakan Soylu: İstiklal Caddesi’nde eylem yapamazsınız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, dün akşam katıldığı bir televizyon programında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yapılamayacağını söyledi. Gazeteci Özlem Gürses‘in “İstanbul’da 8 Mart’ta kadın yürüyüşüne katılmak, gönlümce bağırmak, şarkı söylemek, dövizler taşımak istiyorum, özgür müyüm?” sorusuna yanıt veren Soylu, “İstiklal Caddesi’nde yapamazsınız, onun dışında istediğiniz her yerde yapabilirsiniz” dedi.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, 2003’ten bu yana Taksim İstiklal Caddesi’nde düzenleniyor. Geçen yılki yürüyüş engellenmiş; polis biber gazı ve plastik mermi kullanarak göstericileri dağıtmıştı. Bu yıl da kadınlar Taksim için çağrılarını yineliyor. İstanbul Valiliği‘nin 11 Mart’a kadar gösteri ve yürüyüşleri yasaklama kararının 8 Mart etkinliklerini kapsayıp kapsamayacağı ise bilinmiyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.