ManşetEkoloji

Gediz Deltasına Sadakat Yürüyüşü 5 Eylül’de

0

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Doğa Derneği ortak organizasyonuyla 5 Eylül’de ‘Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü’ düzenlenecek.

Kentleşme baskısı ve yapılaşma tehdidi nedeniyle risk altında olan ve UNESCO Dünya Doğa Mirası‘na alınması beklenen Gediz Deltası’na dikkat çekmek için yapılacak yürüyüşte, İzmirliler deltada yaşayan flamingoları, tepeli pelikanları, karabatakları ve diğer kuş türlerini görmek için Karşıyaka Mavişehir Balıkçı Barınağı’nda buluşacak.

Ekoloji Birliği‘nin aktardığına göre, binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan uluslararası öneme sahip deltaya yapılacak yürüyüş saat 16.00’da.  

Güney Gediz deltası yapılaşma için ‘hedef alan’ seçildi

İzmir‘in  şehir yerleşiminin genişlemesiyle yoğun kentleşme baskısı altında olan sulak alanın içindeki, önemli beslenme alanlarını barındıran Güney Gediz Deltası, yapılaşma planları için hedef alan seçilmişti. Değiştirilen doğal sit alanı statüleri ve sınırları, deltanın güneyindeki toplu konut imar planları, TOKİ tarafından parsellerin satışı gibi gelişmeler deltayı yapılaşma tehdidine açık hale getirdi. Gediz Deltası’na Sadakat Yürüyüşü ile İzmir halkının deltayı tüm biyolojik çeşitliliğiyle tanıması ve uzun vadede alanı korumak için sahiplenmesi hedefleniyor.

Flamingoların üreme alanı 

Gediz Deltası, nüfusu 4 milyonu aşan bir metropol olan İzmir’de,  içindeki farklı yaşam alanları sayesinde binlerce canlıya ev sahipliği yapan yeryüzündeki nadir sulak alanlardan biri. Ulusal ve uluslararası yasalarla koruma altına alınsa da tehlike altındaki doğal alanlar arasında yer alan Gediz Deltası, dünyadaki flamingoların yaklaşık yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor. Delta, flamingoların Türkiye’deki iki önemli üreme alanından biri olarak tanınıyor ve “Flamingolar Diyarı” olarak da adlandırılıyor. Flamingoların yanı sıra deltada bugüne kadar 298 kuş türü gözlemlemiş olması dolayısıyla “Kuş Cenneti” olarak da tanımlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterlerinin iki tanesini sağlayan Gediz Deltası’nın dünya doğa mirası ilan edilmesi için gerekli başvuruları yaptı.

Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğu Mirası kriterleri, değerlendirme raporu için tıklayın

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.