ManşetTarım-Gıda

“GDO’yu yemezler” kampanyası yeniden başladı

0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yüzde 0.9 GDO bulaşığını yönetmeliğe sokmasının ardından Greenpeace, GDO’ya karşı 2012’de başlatmış olduğu ‘Yemezler’ kampanyasını yeniden başlattı.

Screen shot 2014-06-06 at 11.56.49

Yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı imza kampanyası,Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) gıda amaçlı GDO başvurularını geri çekmiş ve böylece gıda amaçlı GDO’ların girmesi engellenmişti.

2013’teki ithal GDO’lu pirinç krizinde de kamuoyu baskısıyla GDO bulaşığığı altında yasal değişikliği yapılmasının önü kesilmişti.

İki sene sonra tekrar başlayan kampanya, bu sefer ‘yüzde 0.9’ seviyesinde GDO bulaşığına izin veren düzenlemeyi geri çekmesi için Bakanlığa çağrı yapıyor ve “%0,9 oranında olsa da… Bulaşmış olsa da…Yem için olsa da…GDO’yu yemezler!” diyor.

Yeşil Gazete’ye konuşan Greenpeace Tarım ve Gıda Kampanyaları Yöneticisi Tarık Nejat Dinç, ‘Binde 9’luk GDO bulaşık çok mu zararlıdır?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Azı çoğu gibi bir oran kullanmak söz konusu değil. GDO risklerine açık bir hale geliyorsunuz. Binde 5’i, 9’u zararsız demek çok zor olur.“

Binde 9 sınırının AB standardı olduğunu belirten Dinç, ‘Ürün etiketlerine getirilen bir standart. İzin verilmiş gen kullanılıyorsa üründe ve bunun oranı üzerindeyse bunu etikette belirtmek gerekiyor. Avrupa’da da Türkiye’deki gibi izin verilmemiş bir geni kullanıyorsanız cezai işlemi var” ifadelerini kullandı.

GDO’ya karşı çıkan sivil toplum örgütleri, yönetmeliğin özellikle iki tehlikesi olduğunun altını çiziyor: birincisi binde 9’luk GDO bulaşanı kavramını yönetmeliğe sokması; ikincisi ise sadece hayvan yemi olarak kullanılabilen GDO’lu tohumların artık hayvan/insan ayrımı yapılmadan kullanılabilecek olmasının önünü açması.

Greenpeace’in kampanyasına şuradan imza verebilirsiniz. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.