EkolojiManşet

Gaziemir davasının tutuksuz yargılanan sanıklarına beraat istendi!

0

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası arazisinde tespit edilen radyoaktif atıkları gömdükleri için haklarında “çevrenin kasten kirletilmesi” suçundan  5 yıl hapis istemiyle açılan davada  Cumhuriyet Savcılığı, yargılanan mahkemeye de gelmemiş bulunan 6 tutuksuz sanık adına  beraat talep etti.

Gaziemir davası

14 Mart 2014 tarihinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tarafından  Aslan Avcı Kurşun fabrikasının yöneticilerine yönelik açılan  Gaziemir davasına 27 Nisan 2015 tarihinde 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.  Sanıkların “Toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterecek, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek şekilde çevreyi kasten kirletme” suçundan yargılandığı dava, Savcının 2004 yılından sonra açık araziye atık atıldığına dair kesin delilin elde edilememesi sebebiyle ayrı ayrı beraat isteminde bulunması üzerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, mütalaa için süre istedi. Mahkeme karar için duruşmayı erteledi.

Av.Arif Ali Cangı’dan duruşmaya ilişkin açıklama:

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, “Nükleer Santralların gündemde olduğu günümüzde, santral olmadan santral atıklarının yargılamasının yapıldığı bu dava son derece önemlidir. Verilecek karar, sadece davanın taraflarını değil herkesi yakından ilgilendirmektedir. Davanın tipik bir çevre ceza davası olması açısından da davanın sonucu çevre sağlığının ve canlı yaşamının korunması açısından son derece önemlidir. Buna karşın savcı tarafından zaman bakımından beraat mütalaasında bulunması kaygı vericidir. Bir dahaki celsede esas hakkındaki iddialarımızı ayrıntılı olarak mahkemeye sunacağız. Sayın Savcı, fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve atık ürettiğini, 2007 yılında tehlikeli atıkların yanı sıra alanda nükleer atıkların ortaya çıktığını görmezden gelmiştir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin başvurusu üzerine düzenlenen iddianame ile açılan ve bu dosya ile birleşen davadaki iddia ve deliller yok sayılmıştır. Savcının beraat mütalaasına karşın, ileri süreceğimiz deliller ve açıklamalardan sonra mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verileceğini bekliyoruz. Sanık müdafinin şahsım ve nükleer atıklar nedeniyle dava açılmasını sağlayan kurucusu olduğum Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni hedef alan küçük düşürücü sözlerini de kabul etmek mümkün değildir. Gerekli yasal haklarımı kullanacağım” dedi.

Mahalleli: “Evlerimizi satıp gideceğiz!”demişti

Basında “İzmir’in Çernobili”  olarak da adlandırılan vakada, 2007 yılında tespit edilen radyoaktif atıklar, 2012 yılında kamuoyuna açıklanmasına rağmen 2014 yılında temizlenmeye başlanmıştı.  Ancak 2014  Şubat ayında temizliğe  3 ay ara verilince fabrika ile aynı bölgede bulunan Emrez mahallesi sakinleri isyan etmişti.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de  temizlemenin bitip bitmediği konusunda bir açıklama yapmadığı için, temizleme çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve tesiste öylece bırakılan cüruflar (saf olmayan metal)  Emrez Mahallesi halkı için tehlike saçıyordu. Mahalle sakinleri özellikle yağmurlu havalarda fabrika tarafından kötü bir kokunun geldiğini, duydukları endişe sebebiyle evlerini satıp gitmeyi düşündüklerini açıklamıştı. http://yesilgazete.org/blog/2015/01/21/izmir-gaziemirde-nukleer-tehdit-suruyor/

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.