2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİHayvan HaklarıManşet

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin kapatılması için imza kampanyası başlatıldı

0

Dünyanın en büyük dördüncü, Türkiye‘nin ise en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin kapatılması için imza kampanyası başlatıldı.
Change.org’da açılan Gaziantep Hayvan Hapishanesi Kapatılsın başlıklı kampanya, 11 Nisan’da imzaya açıldı. Hayvanat bahçesinin “hapishane” olarak nitelendirildiği kampanyanın açıklamasında “Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Burç Ormanı içerisine inşa edilen bir hapishanedir. Hapishanenin orman içerisinde var olması, ormanın ekolojik döngüsünü; ormanın kendine ait olan nem, küf, mantar gibi doğal döngüyü riske attığını ve orman içerisindeki ekolojik döngünün tehlike altında olduğunu bildirmek isteriz” denildi ve eklendi:

“Biliyoruz ki, koşulları ne olursa olsun tüm hayvanat bahçeleri birer esir kampıdır ve acilen kapatılmalıdır. ‘Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ adı altındaki bu hapishane kapatılana dek, herkesi bu sistematik şiddeti ifşa etmeye ve bedenleri belediye tarafından esir edilen hayvanlar ile dayanışmaya, mücadeleyi ana akım harekete taşımaya çağırıyoruz!”

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen şehirlerden biri olan Gaziantep’te bulunan hayvanat bahçesindeki hayvanların durumunun nasıl olduğunu merak eden ve sorularına yanıt alamadıklarını belirten hayvan aktivistleri koşulları gözlemlemek üzere hayvanat bahçesine gitti. Aktivistler gözlemlerini şöyle aktardı:

  • “Hapishanede alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin olmadığını, hayvanların sağlıksız koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığını gözlemledik. Hayvanların her biri mutsuz ve yorgun görünüyordu.
  • Ayının yaşadığı alanın duvarlarına çekilen elektrikli tellerde kaçak olduğunu tespit ettik. Kaçaktan açığa çıkan yüksek ses hapishanenin hemen hemen her bölgesinde duyuluyor. Kaçak, hayvanlar için büyük risk oluştururken, kaçaktan çıkan yüksek sese uzun süre maruz kalmak bir işkence haline dönmektedir.
  • Yılanların esir edildiği alanda bir yılanın ağız kısmının enfekte olduğunu ve enfeksiyona dayalı şişmeler ve iltihaplanma olduğunu öngördük. Hemen görevliye yılanın sağlık durumunu sorduk. Görevli; ‘O geldiğinden beri öyle’ dedi. Yılan geldiğinden beri tek bir tedavi bile uygulanmamış. Hapishane içerisindeki hayvan hastanesi bölümünden detaylı bilgi almak için veteriner hekim ile görüşmek istedik. Bir başka görevli ise ‘Hekimlerimizin tamamı izinde’ dedi. Acil durumlar için halihazırda bir tane bile hekim yok.
  • Akvaryum alanında camların hasar aldığını tespit ettik. Depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen camların onarılmadığını  ve bu halde tamamen ziyarete açıldığını gördük.
  • Maymunların esir edildiği kafeslerin çok küçük olduğunu ve yeterince havalandırılmadığını gözlemledik. Havasız alanda yaşamak zorunda bırakılan maymunlar sağlıksız ve hijyenik olmayan bir ortamda yaşamaya mecbur bırakılıyorlar.
  • En az üç yaban keçisinin boynuzunun kesildiğini tespit ettik.
  • Şahinlerin tutuldukları kafes yeterince yüksekte uçabilmelerini  engelliyor.
  • Aslan ve sırtlanın fiziksel olarak aşırı zayıf olduğunu, ayıya yemek olarak ekmek verildiğini gözlemledik.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.