İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Gazeteci Deniz Yücel’e bir dava daha: İki yıla kadar hapis isteniyor

0

“Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılan Alman Die Welt gazetesinin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel hakkında “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçlamasından iki yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca  hazırlanan iddianamede, “İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Yücel’i ‘örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdığını hatırlatıldı; aynı davada “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan da beraat ettiğine dikkat çekti.

İddianamede dava açma süresinin Basın Kanunu’na göre altı ay olmasına karşın bu sürenin savcılıkça öğrenilmesinden itibaren geçerli olduğu ve Deniz Yücel’in haberleri ve yazılarının 11 Eylül 2020’de savcılığa iletildiği kaydedildi.

Yargılama 1 Temmuz’da başlayacak

“Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçlamasıyla altı aydan iki yıla kadar hapsi istenen Yücel’in, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi‘ndeki yargılamasına  1 Temmuz’da başlanacak. İddianamede, olan Deniz Yücel’in ifadesinin istinabe (başka bir ülkeden alınan adli yardım) kuralları çerçevesinde alınmasına da karar verildi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Deniz Yücel “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddialarından yürütülen soruşturma kapsamında 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmış ve 27 Şubat 2017’de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Yaklaşık bir yıl tutuklu kalan Yücel hakkında savcılık, “PKK Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açmıştı. İddianameyi kabul eden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi de tensiple birlikte 16 Şubat 2018’de Yücel’in tahliyesine karar vermişti.

Yücel, aynı gün akşam saatlerinde Almanya’ya gitmişti. Yargılaması devam eden Yücel hakkında mahkeme, 16 Temmuz 2020’de “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası vermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.