DünyaManşet

G7’den Amazonlara yardım kararı, protestocuları tatmin etmedi

0

Fransa’da devam eden G7 Zirvesi’nde yağmur ormanlarında devam eden yangınların söndürülmesi için Brezilya’ya 20 milyon dolar yardım yapılmasına karar verildi. Ancak protestocu aktivistlerin hem zirveye hem de Macron’a tepkileri dinmiyor: Macron, kaderin elimizde, bla bla yapma.

Fransa’nın Biarritz kentindeki G7 Zirvesi’nde bir araya gelen dünyanın en büyük ekonomisine sahip yedi ülke lideri Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangınları söndürmek için Brezilya‘ya 20 milyon dolar yardım yapma kararı aldı. Fransa hükümetinin yaptığı açıklamaya göre “Para yardımı özellikle yangın söndürme uçakları Canadair alınmasını sağlayacak. G7 ayrıca, bu hava filosuna ek olarak, bölgeyi yeniden ağaçlandırmak için eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘na sunulacak olan orta vadeli yardım konusunda anlaştı.

‘Bla bla şampiyonu Macron’

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un konuyu zirve gündemine getirme ısrarı ve alınan karar, çevre aktivistlerini tatmin etmedi. Biarritz kenti yakınlarındaki Bayonne’de bir araya gelen aktivistler ve anti-kapitalistler, ülkenin birçok kentindeki belediye binalarından çaldıkları portreleri taşıyarak, Macron karşıtı protestolar düzenledi.

Euronews’in haberine göre, “İklim ve sosyal adalet çağrımız burada, Macron nerede?”, “Bla bla yapma şampiyonu Macron” gibi slogan ve afişlerle yürüyen göstericiler, G7’de çevre krizi sorunlarının ciddi şekilde masaya yatırılmasını istedi. Aktivist dernek Attac’ın Onursal Başkanı Susan George de şunları söyledi: “Portreler burada, çünkü Macron’un kaderinin halkın elleri arasında olduğunu göstermek istiyoruz. Bazen bu gerçek unutulabiliyor.”

Polis müdahalesi: en az 68 gözaltı

Zirve’ye ve Macron’a karşı yapılan protestostalara, Fransız polisi sert müdahale etti. Pyrenees-Atlantique Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, G7 Zirvesi çerçevesinde en az 68 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, gözaltıların nerede ve hangi şartlarda gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi verilmedi. Protestocular dün Biarritz yakınlarındaki Hendaye ve Bayonne kentlerinde eylem yapmıştı. Bayonne’da polis, çeşitli maddeler atan göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmişti. Önceki gün ise Urrugne‘de yolda blokaj eylemi yapıldığı sırada göstericilerle polis arasında çıkan olaylarda 17 kişi gözaltına alınmış ve 4 polis hafif yaralanmıştı.

Özellikle terör saldırısı ihtimaline karşı zirve boyunca 13 bin 200 polis ve jandarmanın yanı sıra 450 itfaiye eri görev yapıyor.

Sürpriz ziyaret: Cevad Zarif G7’de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 Zirvesi’nin ikinci gününde Biarritz’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. G7 buluşmasına daha önce İran’ın davetli ülke olarak katılmayacağı açıklanmış olsa da sadece zirveye gelen uçaklara açık olan Biarritz havalimanına bir İran uçağının iniş yaptığı iddia edildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı, daha sonra İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in G7 zirvesi için Biarritz’e geldiğini doğruladı. Elysee diplomatları, Zarif’in G7 zirvesi kapsamında Biarritz’e geldiğini ve Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Diran ile görüştüğünü açıkladı.

G7’nin merakla beklenen konularından birisi ise Brexit konusunda anlaşmaya varamayan Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık  arasında bir ilerleme yaşanıp yaşanmayacağı .Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, bir araya geldiği Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk‘a “İngiltere şartlar ne olursa olsun 31 Ekim’de AB’den ayrılacak” dedi.

Rusya’nın geri dönmesi için ‘çok erken’ 

Liderler ayrıca yemekte 2014 yılında Kırım‘ın ilhakı sonrası G7 üyeliği askıya alınan Rusya‘nın durumunu da değerlendirdi. AFP’ye konuşan kaynak, liderlerin Rusya ile “Koordinasyonu ve diyaloğu güçlendirmeden yana” olduklarını söyledi. Ancak liderler Rusya’nın G7’ye dönmesi için çok erken olduğunu belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.