Dünyaİklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

G7 Zirvesi sona erdi: İklim vaatleri ve enerji güvenliği taahhütleri geçerli mi?

0
Fotoğraf: John MacDougall / REUTERS

Almanya’da üç gündür devam eden G7 Zirvesi, temiz enerjiyi ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmak için gelişmekte olan ülkelerle yakın iş birliğine yönelik yeni bir teklifle son buldu.

Bu önemli gelişmenin yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna‘daki savaşı karşısında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz başkanlığındaki liderlerin enerji güvenliği adına doğal gaz yatırımlarına alan açma kararı da dikkat çekti.

Liderler, yaşadıkları enerji krizi karşısında “artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) akışlarının oynayabileceği önemli rolü vurgulamayı ve mevcut krize yanıt olarak bu sektöre geçici yatırımın gerekli olduğunu kabul etmeyi” seçti.

G7 bloğunun, bu hareketin geçici niteliğini vurgulamasına rağmen, Avrupa’nın kısa vadeli enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu uzun soluklu yola girip iklim taahhütlerini tehdit altına sokarak on yıllar boyunca emisyonlara mecbur bırakabilir.

Öte yandan, İtalya‘nın petrol için tavan fiyat önerisi başarılı olmadı.

Fosil çağı sona ermek üzere

Almanya İklim ve Ekonomi CEO Birliği (KlimaWirtschaft) CEO’su Sabine Nallinger, “Ciddi bir jeopolitik kriz döneminde, G7 devlet başkanları önemli bir sinyal gönderiyor: İklim-nötr bir ekonomiye dönüşüm kilit bir öncelik olmaya devam ediyor” değerlendirmesini yapıyor ve “Fosil çağı sona ermek üzere” diyor.

Gelecek, temiz, güvenli ve güvenilir enerji, altyapı ve ulaşım yatırımlarına ait.

Ancak, her şey uygulama ile ilgili olacak.

“Enerji verimliliğinin güçlendirilmesi, yenilenebilir enerjinin ve yeşil hidrojenin ölçeklendirilmesi, endüstri dönüşümünün işe yaraması için kilit olacaktır. Alman hükümeti örnek olmaya hazır mı? Almanya’nın G7 Başkanlığı’nın kalan ayları ve Petersberg İklim Diyaloğu‘nun bunu kanıtlaması gerekecek.”

Fotoğraf: Susan Walsh / REUTERS

Liderler, özel olarak kömürden çıkış taahhüdünde bulunmasa da 2035 yılına kadar enerji sektörünü tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırma sözü verdi.

IEA’nın 2050 yılına kadar net sıfır hedefine göre, 2035 yılında karbonsuzlaşma, açık bir kilometre taşı olarak 2030’da kömürden çıkış anlamına geliyor. Buna ek olarak G7, “2030 yılına kadar yüksek oranda karbondan arındırılmış karayolu ulaşımı” taahhüdünde bulundu.

, Mevcut gıda kıtlığını gidermek için insani bir taahhütte bulunan G7 liderleri  küresel gıda sistemini şoklara karşı savunmasız hale getiren sorunların üstesinden gelmek için toplu bir plan oluşturmaktan isegeri kaldı.

Gıda sisteminde reform yapma konusunda ise anlaşmaya varılmadı.

İtalyan düşünce kurluşu ECCO’nun Direktörü Luca Bergamaschi, zirveyi şu sözlerle değerlendirdi:

“Sınırlı istisnalar dışında kağıt üzerinde 2022’nin sonuna kadar uluslararası fosil yakıtlara desteğin sona erdirilmesine ilişkin COP26 taahhüdünden geri dönüş yok. Ancak nihai sonuç, G7 ülkelerinin önümüzdeki haftalarda ve aylarda yapacakları gerçek yatırım seçimlerinde yatıyor. Ayrıca, yeni doğal gaz projelerine bağlı geçici koşullar, temiz alternatiflerden gelen rekabetle birlikte, yeni gaz için yatırım potansiyelinin çok az olduğu veya hiç olmadığı anlamına geliyor: Yapay olarak sübvanse edilmediği sürece.”

We Mean Business Koalisyonu Direktör Yardımcısı Gillian Nelson, “İş dünyası, bugün dünya liderlerinin tehlikeli ve istikrarı bozan fosil yakıtlara olan toplu bağımlılığı azaltma konusunda ciddi olduklarını gösteren yatırım ve politikaları görmek istiyor” diyor:

“Araştırmamız, yeşil enerjinin yaygınlaşmasını hızlandırmak için tasarlanan politikaların, hanelerin enerji faturalarında binler seviyesinde tasarruf sağlayacağını ve dünyanın en büyük ekonomilerinde milyonlarca iş yaratacağını gösterdi. G7 liderleri bu yolu tamamen benimseme şanslarını kaçırmış görünüyor.”

2035 yılına kadar enerji sistemlerini karbondan arındırma ve kömürü aşamalı olarak kaldırma taahhütlerini yenilediler. Ancak dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu, daha da ileriye ve daha hızlı gitmeleri için haykırıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.