DünyaManşet

G20’den ABD’nin ‘yeniden müzakere’ talebine ret, ‘Paris İklim Anlaşması’na devam kararı

0

Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde ABD’nin itirazlarına rağmen Paris İklim Anlaşması’nın aynen uygulanmasına vurgu yapıldı.

Arjantin’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Bildirgede uluslararası düzenin kurallara bağlı şekilde sürdürülmesine, ABD’nin itirazlarına rağmen Paris İklim Anlaşması’nın aynen uygulanmasına ve Dünya Ticaret Örgütü’nün reforme edilmesine vurgu yapıldı.

Bildirgede geleceğe yönelik işbirliği, kalkınma için altyapı, sürdürülebilir gıda stratejisi ve cinsiyet eşitliği gibi başlıkların kapsamlı şekilde ele alındığı kaydedildi.

31 maddeden oluşan ve ağırlıklı olarak uluslararası ekonomik düzene vurgu yapılan bildirgede, öncelikle kurallara bağlı bir uluslararası düzenin işlediğinden emin olmanın önemine işaret edildi.

Uluslararası ticaret kurallarının ülkeleri dezavantajlı duruma sokmaması gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, Dünya Ticaret Merkezinin (DTÖ) bazı fonksiyonlarının yetersiz kaldığına ve bunların reforme edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

G20 Sonuç Bildirgesi’nde, iklim değişikliği ile mücadele konusunda Paris Anlaşması’na “güçlü bir bağlılık” ifade edildi. Ancak bildirgede, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesi yönündeki kararına da hatırlatma yapıldı.

Trump, seçim kampanyasında da vadettiği üzere, ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çekmişti. Bildirgede, iki gün süren zirvenin en büyük fikir ayrılığı yaşanan konularından biri olan Paris mutabakatının “geri dönülemez” olduğu belirtildi ve Trump’ın anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi için yaptığı çağrı reddedildi.

(Artıgerçek)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.