ManşetSpor

Futbolda 2010’un iyileri belirlendi

0

Arjantinli Lionel Messi, ikinci kez “Dünyada Yılın Futbolcusu” seçildi. 23 yaşındaki “süper bücür” İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen FIFA galasında, Barcelona’dan takım arkadaşları Xavi ve Iniesta’dan daha fazla oy olarak 2009’daki unvanını korumayı başardı. Daha önceki yıllarda da iki kez ikinci olan Messi, genç yaşına rağmen şimdiden Barcelona’nın efsaneleri arasında gösteriliyor. Takımı adına 150’den fazla gol atan, İspanya ligi ve kupasının yanı sıra Şampilonlar Ligi ve Kulüpler Dünya Kupası’nı kazanan Arjantinli yıldız, 2010 Dünya Kupası’nda ise fazla varlık gösterememişti. Ancak buna rağmen Dünya Futbol Federasyonları Birliği FIFA ve “France Football” adlı Fransız spor dergisinin 150 medya temsilcisi, aktif sporcu, teknik direktör ve yönetici arasında ortaklaşa düzenlediği ankette en fazla oyu almayı başardı.

Messi: Beklemiyordum

Ödül töreninde kısa bir konuşma yapan Lionel Messi, “Doğrusunu söylemek gerekirse bu kez birinci seçileceğimi beklemiyordum. Takım arkadaşlarım Xavi ve Iniesta ile birarada olabilmek bile çok güzeldi. Tabii birinci seçilmiş olmam muhteşem bir şey. Bu başarıyı dostlarımla, ailemle, Barcelonalılar ve Arjantinlilerle birlikte kutlamak istiyorum” dedi. Messi’ye ödülünü Barcelona’nın teknik direktörü Josep Guardiola verdi.

Yine yeni yeniden Marta

Kadınlarda ise Brezilyalı Marta, beşinci kez “Dünyada Yılın Futbolcusu” seçildi. 24 yaşındaki Brezilyalı yıldız, Alman futbolcular Birgit Prinz ve Fatmire Bayramay’ı geride bıraktı. “Bu gerçekten inanılmaz. Ödüle aday gösterilmek bile harika bir olay. Eminim şu anda benim yerimde olmak isteyen çok sayıda futbolcu vardır. 2010 benim açımdan çok başarılı geçti. Milli takımla birlikte Dünya Şampiyonası vizesi almayı başardık. 2011’de ülkeme dünya şampiyonluğunu kazandırmak için elimden gelen herşeyi yapacağım” diyen Marta’ya ödülü eski Amerikalı kadın futbolcu Julie Foudy ve FIFA Başkanı Sepp Blatter tarafından verildi.

Hocaların hocası Mourinho

Erkeklerde en iyi teknik direktör ödülüne, geçen sezon Inter’le olağanüstü başarılara imza atan Portekizli Jose Mourinho lâyık görüldü. Inter’e İtalya ligi ve kupasının yanı sıra Şampiyonlar Ligi’ni de kazandırdıktan sonra bu sezon başında Real Madrid’in başına geçen 48 yaşındaki başarılı futbol adamı, iki İspanyol rakibi Vicente del Bosque (İspanya Milli Takımı) ve Barcelona’dan Josep Guardiola’yı geride bıraktı. Mourinho’ya ödülünü veren Alman Kadın Milli Takımı Teknik Direktörü Silvia Neid ise “2010 Yılının En İyi Kadın Teknik Direktörü” olarak seçildi. Neid’a ödülünü, bir dönem Beşiktaş’ı da çalıştıran Vicente del Bosque verdi.

Fairplay Ödülü Haiti’ye

2010 Fairplay Ödülü’nü ise Haiti U17 Kadın Milli Takımı kazandı. Ödüle gerekçe olarak, ülkede geçen yıl ocak ayında meydana gelen şiddetli depreme rağmen U17 takımının, Dünya Şampiyonası grup eleme karşılaşması maçlarını oynaması gösterildi.

… ve yılın 11’i

Zürih’deki FIFA gala gecesinde 2010 yılının en iyi 11’i de açıklandı. Kendi mevkilerinde en fazla oyu olan futbolculardan oluşan “Rüya takımı” şöyle:

Iker Casillas (İspanya) – Maicon (Brezilya), Gerard Piqué (İspanya), Lucio (Brezilya), Carles Puyol (İspanya) – Xavi (İspanya), Andrés Iniesta (İspanya), Wesley Sneijder (Hollanda) – Lionel Messi (Arjantin), Cristiano Ronaldo (Portekiz), David Villa (İspanya)

© Deutsche Welle Türkçe

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.