Fukuşima’da kaza hâlâ riskli

TEPCO'nun son açıklaması, ayarı düzeltilebilen ölçüm aletlerinden edinilen yeni verilere göre, 12 Nisan itibariyle Fukuşima 1 Nükleer Santrali 1 numaralı reaktörde, beklenmedik bir şekilde, su seviyesinin yakıt çubuklarını tamamen suyun dışında bıraktığını söylüyor. Kazanın riskleri devam ediyor.

Kazanın ikinci ayının dolduğu bugünlerde Fukuşima nükleer santralinden endişe verici haberler gelmeye devam ediyor. Japonya kazadan bir ders almış görünüyor. En tehlikeli santrallerinden biri olarak görülen Hamaoka nükleer santralinin tüm ünitelerini kapatması kararlaştırıldı, Başbakan Naoto Kan yeni nükleer santral yapımlarından geri adım atarak hükümetin Japonya’nın enerji geleceğini yenilenebilirler ve enerji tasarrufu üzerine kuracağını açıkladı.

Ancak tüm bu olumlu gelişmelere rağmen kazanın süreci devam ediyor, vefukuşima'da kazanın ardından reaktörler asgari tamirle kontrol altına alınmaya çalışılıyor Fukuşima’daki hasarlı reaktörler henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi’nden (TEPCO) gelen son açıklamaya göre, ayarı düzeltilebilen ölçüm aletlerinden edinilen yeni verilere göre, 12 Nisan itibariyle Fukuşima 1 Nükleer Santrali 1 numaralı reaktörde, beklenmedik bir şekilde, su seviyesinin yakıt çubuklarını tamamen suyun dışında, reaktör kazanının içindeki gazlara maruz hâlde bırakacak derecede düşük olduğu tespit edildi. Su seviyesi, normal şartlar altında suyun kaplaması gereken 4 metre boyundaki yakıt çubuklarının en üst noktalarının 5 metre altında.

TEPCO’nun açıklaması basınç kazanının dibindeki suyun eriyik çubukları soğuttuğu, reaktörün aşırı ısınmasına engel olduğu yönünde. Açıklamadan birkaç gün önce, tüm reaktör kazanının su ile doldurulmaya çalışılacağı ve böylece iki aydır süren soğutma çalışmalarında yol katedilmeye çalışılacağı açıklanmıştı. TEPCO soğutma işlemini 6-9 ay içinde bitirmeyi planlıyor.

(Kyodo news)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ordulular kazandı: Yaylalarda maden sondajının yürütmesi durduruldu

Ordu'nun Korgan ve Perşembe yaylalarında maden sondajına karşı mücadele eden halk kazandı, İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Kağıt mendiller ve tuvalet kağıtları binlerce kilometre uzaktaki yangınları nasıl körüklüyor?

Portekizli doğa koruyucuları, ülkeye Avustralya'dan getirilen ve 2 milyon dönümlük alana yayılan okaliptus plantasyonlarının orman yangınlarının yayılmasında etkili olduğu görüşünde.

Gazze’de yaşanan ekokırım geri döndürülemez boyutlara ulaştı

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de tarım alanlarının yüzde 70'i tahrip edildi, su kaynakları kirlendi, kent çöplüğe döndü.

Körfez havzasını zehirleyen Dilovası’na bir beton santrali inşaatı daha

Türkiye'nin en kirli bölgelerinden Dilovası'ndaki Çerkeşli Köyü'nün su havzasına yapılmak istenen beton santrali, vatandaşlar ve AKP-MHP hariç tüm parti temsilcilerince protesto edildi.

Kardeşimi kim öldürdü?

Ne Reşit Kibar cinayeti ne Narin Güran cinayeti ne de Ayşenur Ezgi Eygi cinayeti münferit ve tesadüf cinayetler değil. Hepsinin tetikçisi aynı.

EN ÇOK OKUNANLAR