ManşetEkolojiİklim Krizi

Fridays For Future Amazonlar’da koronavirüs mücadelesi için kampanya başlattı

0

İklim krizine karşı hükümetleri harekete geçirmek için iklim grevlerine çıkan öğrencilerin oluşturduğu Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi Amazon topraklarındaki geleneksel toplulukların koronavirüs salgınıyla mücadelesine yardım etmek için bir kampanya başlattı.

Toplanacak uluslararası yardım sayesinde, 195 bin ABD dolarının Manaus şehri ve çevresi ile Amazonas eyaletinin kırsal kesimi gibi bölgelerin ihtiyacı olan temel hijyen, gıda ve sağlık malzemesi satın alınması hedefleniyor.

SOS Amazonia

SOS Amazonia kampanyasına katkılar sosamazonia.fund/en üzerinden yapılabiliyor. Fridays For Future Brezilya resmi bir organizasyon olmadıkları için kampanyayı Sürdürülebilir Amazonlar Derneği (FAS) ile birlikte yürüttüklerini açıkladı.

‘Yardım çığlıkları gözardı edilemez’

Kampanya tarafından yapılan açıklamada “fonların yönlendirilmesi süreci boyunca şeffaflığın korunacağı ve herkese adım adım satın alınan malzemeler ve hangi toplulukların bunlardan faydalanacağının bildirileceği” belirtildi. Fridays for Future tarafından yapılan açıklamada ise şunlar söylendi:

Geçen yıl sokaklarda yürüyor, iklim acil durumuna farkındalık sağlıyorduk. Daha iyi bir dünya ve daha sürdürülebilir bir toplum vaatlerini dinledik. Bizler şimdi de yardım isteği için kolları sıvadık. Amazon Yağmur Ormanlarının merkezindeki kamu yetkililerinin yardım yakarışları göz ardı edilemez.

‘Sağlık sistemi çöktü’

Amazon eyaletinin başkenti ve ana Manaus’taki Amazon Yağmur Ormanları geleneksel halklarının çoğu için kullanılan sağlık merkezi ve genel sağlık sistemi çöktü. Sonuç olarak, milyonlarca insanın hayatı tehlikeye atıldı.

Şehrin basın görevlileri Covid-19 nedeniyle günde 100’den fazla ölüm olduğunu açıkladı ve bu sayı teyit edilmemiş vakaların eklenmesi ile daha da yüksek olabilir. Hem kırsal hem de kentsel nüfusa virüsün yayılmasını ve bu nedenle Amazon’un kalbinin tahrip olmasını engellemek için yardım etmeliyiz.

‘Amazon halkının kaybı küresel bir kayıp’

Güvenlik standartlarına uygun şekilde tedavi hizmeti için daha fazla alana ve kaynağa sahip olacak hastaneler ile hem kentsel nüfusa hem de geleneksel halklara yardımcı olacağız.

İklim acil durumu, kuşağımızın en büyük sorunudur. Şimdi harekete geçmezsek sonuçları yıkıcı olacak. Amazon halkının, özellikle yerli halkın kayıpları küresel açıdan da bir kayıp olacak.

‘Ormansızlaşma 172 bin futbol sahası boyutunda’

Brezilya’nın acil durumunu kötüleştiren ve geçmekte olduğumuz krizi görmezden gelmenin yanı sıra mevcut hükümetimiz çevre kurallarına da aykırı olduğunu göstermiştir. Geçtiğimiz yıl, Bolsonaro Brezilya’daki ormansızlaşmanın ‘kültürel’ olduğunu ve bitmeyeceğini açıkladı. 2019 yılında Amazon’da toplam ormansızlaştırılmış alan 172 bin futbol sahasına eşittir.

Bu karı yaşamın, doğanın ve insanlığın geleceğinin üstüne koyan, ve sorumsuzlukları ve beceriksizlikleri söz konusu olduğunda kaçan bir ekosital ve jenosital hükümet profilidir.

Mücadele etmeliyiz ki, gelecekte insanlar ve gezegen lehine hareket eden liderlerimiz olsun. Amazon halklarının ölümünün sonuçları küresel olacak. ŞİMDİ harekete geçmemize yardım edin!

 

Projede yer alan aktivistler kimler?

Projede dünyanın dört bir yanından Fridays For Future’un parçası olan 16 iklim aktivisti yer alıyor.  Milyonlarca aktivistin yer aldığı hareket uluslararası işbirliklerinin yanı sıra, bu projede yer alan genç aktivistlerin her biri, ülkelerinde daha spesifik konular üzerinde çalışarak gerekli değişiklikleri sağlamak için çalışmalarını yürütüyor.

Abel Rodrigues

Amazon Yağmur ormanlarından Brezilyalı 20 yaşında Fridays For Future Portekiz ve Brezilya’da iklim aktivisti. Toplum için daha uyumlu bir ekonominin sağlanması, yeşil enerji kaynakları ve dünyanın en büyük yağmur ormanını korumak ve her yerde herkese sosyal adalet ve daha birleşik bir dünya odaklı çalışan aktivist dünya çapında tüm liderlerin iklim acil durumlarına karşı harekete geçmeleri ya da değiştirilmeleri gerekliliğine inanıyor.

Amália Garcez

Güney Brezilya’dan bir iklim aktivisti. Fridays For Future hareketinin yerel, ulusal ve uluslararası bir parçası. Amália iklim adaleti ve sosyal adalet amacıyla farklı grupları birleştirerek bir ağ oluşturuyor.Her yaştan çevre ile ilgili sosyal konulara duyarlılığı olan kişileri iklim krizine dur demek ve seslerini duyurmak için harekete geçmeye teşvik etmek istiyor.

Yerel olarak, Porto Algre şehri yakınlarında inşa edilecek kömür madenciliği ve kaya çatlatma projelerine karşı yapılan protestolarında konuşmalar yaptı. Amália ayrıca gezegenin hayat dolu kalması ve sağlıklı olması için yeni yollar aramak ile ilgileniyor.İnsanlık ve gezegenin geleceği için çalışmalarına devam etmeyi umuyor.

Anna Kernahan

17 yaşındaki Kuzey İrlanda’da fridaysforfuturebelfast ve NISCN adına solo grevlerini sürdüren bir iklimi aktivisti.

Aurélie Bray

17 yaşında, Avusturalyalı, Yeni Zelanda School Strike For Climate hareketinden bir iklim aktivisti. Şu anda, hareketi ile ‘Yeşil Yeni Düzen’i tanıtmak için büyük bir kampanya üzerinde çalışıyor. Birlikte yazdıkları dilekçede, hükümetlerine pandemi sonrası çevre bilinci dahilinde güçlü bir iyileşme kararı vermesi için talepleri yer alıyor.

Bianca Castro

19 yaşında Fridays For Future Portekiz hareketinde bir aktivist. Aktivizmi iklim adaletinin, sosyal adalet anlamına geldiği; iklim değişikliğine karşı mücadelenin kesişimselliğine ve aktivizmde sanatın önemi ve rolü üzerine odaklanıyor. insan ve hayvan hakları için Savaşırken, “fosil makinesinin” tüm canlıların onurlu bir geleceğe sahip olabilmesi için durması gerektiğine inanıyor.

Daniel Holanda

18 yaşında Fridays For Future Brezilya hareketinde sosyal yardım ve sosyal medya alanlarında ve gençlik liderliğindeki Engajamundo’da faaliyet gösteriyor. Daniel Fridays For Future Brezilya için şehrinde iklim değişikliğinin hafifletilmesi için grevler düzenliyor. SDG 2030 gündeminin uygulanması adına Engajamundo’da çalışıyor. Çalışma sürdürdüğü hareketler içinde Yoksulluğun ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin ortadan kaldırılması gibi sosyal sorunları kuvvetle savunuyor.

Fernanda Rodrigues

15 yaşında Amazon Yağmurormanlarından Brezilyalı bir aktivist. Fridays For Future Belemin kurucusu olan Fernanda, Amazon toplumunu orman yıkımının etkisine karşı uyarmak için çalışıyor.

Greta Thunberg

17 yaşında İsveçli bir iklim ve çevre aktivisti. 2018 yılının Ağustos ayında İsveç Parlamentosu önünde iklim için okul grevlerine başladı. Şimdi hem yaşadığı şehir Stockholm’de hem ulusal olarak İsveç’te hem de uluslar arası aktif bir organizatör ve Fridays For Future hareketinin kurucusu.

Iann Coêlho

18 yaşında, Fridays For Future Brezilya ve Youth For Climate Brasillia’nın ulusal ve yerel bir parçası olan sosyo-çevre aktivisti.

Faaliyetleri, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, karar alma alanlarında gençlik ve şirketlerin yeşil yıkımına karşı mücadele ve kendilerini geliştirme amaçlı çevre savaşından yararlanmak isteyen şirket ve ülkeler ile mücadele çevredinde odaklanıyor.

Isabelle Axelsson

19 yaşında Fridays For Future İsveçli bir iklim aktivisti ve grevcisidir. Isabelle aktivivizmini iklim krizinde ağırlıklı olarak özellikle iklim krizinin sonuçlarına karşı en savunmasız insanlar için iklim adaleti kapsamında herkes için eşitlik ve kabul edilebilir yaşam standartları sağlayan iklim dostu geçişe odaklı sürdürüyor.

Bu onun için İsveç ve Küresel Kuzey’deki daha fazla ülkenin diğerlerinden aynı şeyi talep etmeden önce mevcut ve geçmiş emisyonları için sorumluluk alması gerektiği anlamına geliyor.

Janderson Sarmento

21 yaşında Fridays For Future Brezilya, Fridays For Future Amazonia iklim aktivisti, Amazonas eyalet meclisi, çevre ve yasama organının sürdürülebilir kalkınma komisyonu başkanlığındaki konseyin yetkisinde bulunan Greenpeace Manaus’un kolaylaştırıcısı ve çevre yaratıcı üyesi.

Konsey karar verme açısından seferberlik ve sosyal yükümlülükler odaklı çevre ve barış siyasi savunuculuğu üzerine çalışıyor. Bütün bunlar insanların tutum ve davranışlarını değiştirmeye teşvik ederken gezegen sorumluluğu ile çevre açısından güvenli ve sosyal olarak adil bir dünyaya yönelik bir hedefle gelecek nesillerinin yanı sıra kendi kuşağı için de hedef belirliyor olması umut vaat ediyor.

João Duccini

21 yaşında Brezilyalı. Fridays For Future ve Anonymous for the Voiceless São Paulo’da iklim ve hayvan aktivisti. Net-sıfır karbon emisyonları ve insanların ve doğanın barış içinde bir arada yaşamasına yönelik hayvan sömürüsü için mücadele veriyor.

İnsanların kim oldukları için yargılanmadıkları, eşitliğe dayalı bir toplum için çalışıyor. João, “@ 7ourworld” adlı instagram hesabından insanların iklim değişikliği ve hayvan endüstrisi üzerindeki olumsuz etkileri üzerine çalışmalar yaparak konuyla ilgili bilimsel veriler, kitaplar, makaleler ve raporlar yayınlıyor.

Luisa Neubauer

24 yaşında iklim aktivisti ve Alman bir öğrenci. Climate Strike For Future Almanya’nın organizatörlerden biri ve Paris Anlaşmasına uyumlu ve ötesine geçen politikaların uygulanması için mücadele veriyor. Luisa, Alliance 90 /Yeşiller ve Genç Yeşiller‘in bir parçası.

Samela sateré Mawé

Satere Mawé halkından yerli bir kadın, sateré Mawé kadın derneğine bağlı Amazonas Eyalet Üniversitesi’nde biyoloji öğrencisi ve Amazonas’ta yerli öğrenci hareketinin bir parçası.

Sandyely Vilacio,

Sater Mawé halkından yerli bir öğrenci.

Valentina Ruas

16 yaşında Fridays For Future ve Jovens Pelo Clima – Brezilya’da bir iklim ve sosyal aktivist. Çalışmalarında çevresel çöküş ve kişilerarası ilişkilerin iklim değişikline doğrudan etkisine odaklıyor.

Amaçlarından biri çevre çöküşü tehlikesine karşı farkındalık yaratmanın yanı sıra gençlerin ekolojik olarak güvenli ve bir arada yaşama hakları için savaşmaya teşvik ederek yaşam dostu bir ortam sağlamak.

*Fridays for Future tarafından kaleme alınan metin Nil Sarrafoğlu tarafından Türkçeye çevrildi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.