KadınManşet

Fransız vekiller iş başında: Islık ve sokak tacizleri yakında yasa dışı hale gelebilir!

0

Kadın-Erkek Eşitliği’nden sorumlu Fransız Bakan Marlène Schiappa, ülke genelindeki sokak tacizlerine karşı başlatılan bir kampanyanın başında yer alıyor. Tacizlerin önüne geçebilmek adına kanun tasarısı üzerinde çalışan vekiller, öncelikle sokak tacizinin hukuki tanımını yapacak. Daha sonra da hangi tür suçlara hangi cezaların uygulanması gerektiğini belirleyecek. Ceza kapsamına alınacak suçlar arasında sokakta kadınlara ıslık çalarak rahatsız etmek ve onları takip ederek telefon numaralarını istemek gibi taciz şekilleri de yer alıyor.

Kadınların gri bir bölgede kaldığını söyleyen 2 çocuk annesi feminist bakan Schiappa (34), “Bugünlerde bir kadına sokakta ıslık çalındığında veya hakaret edildiğinde bu bir saldırı ya da taciz olarak sınıflandırılmıyor. Zira ortada bir delil unsuru bulunmuyor.”

Schiappa, ağırlıklı olarak göçmenlerin yaşadığı ve kadın tacizlerine tanık olunduğu Paris’in Chapelle Pajol bölgesine gitmek zorunda olan insanların etek giymeden önce iki kez düşündüklerini ifade etti.

Fransız kadınlar toplu taşımada kendilerini güvende hissetmiyor

Ülkede sokakta yaşanan tacizlerin yaygın olduğunu ortaya koyan araştırmalar kadınların toplu taşıma araçlarına binerken kendilerini daha az güvende hissettiklerini ve kıyafetlerini buna göre seçtiklerini ortaya koyuyor.  2015 yılında Paris’te yaşayan 600 kadınla yapılan bir anketin sonucu toplu taşımayı kullanan tüm kadınların taciz kurbanı olduğunu ortaya koydu. Kadınların yarısının 18 yaşın altındayken ilk kez tacize uğradığı ortaya çıktı. Anket Nisan 2015’te Fransız Kadın Hakları Bakanlığı ile paylaşıldı.

Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Emmanuel Macron (39) bu yılın başlarında yaptığı seçim kampanyasında bu sorunun sona erdirileceğine dair söz vermişti.

 

(Independent, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.