Doğa MücadelesiManşet

Fransız polisi baraj karşıtı aktivisti öldürdü

0

Fransa’nın Testes bölgesindeki Sivens ormanına baraj yapılmasına karşı direnen bir ZADist ( ZAD: Zone à Défendre, Savunulacak Alan) Rémi Fraisse, Cumartesi günü polis tarafından vuruldu.

28 remifraisse...

Rémi Fraisse, Cumartesi günü polis tarafından vurularak öldürüldü

Pazartesi günü otopsi sonucu alınan ZADist Rémi Fraisse’nin polis tarafından gaz fişeği ile sırtından vurulduğu tespit edildi. 21 yaşındaki ZADistin sırtından 6 kez vurularak öldürüldüğü öğrenildi. Protestolarda bazı guruplarca molotof kokteylleri de kullanılmıştı.

Olayların ardından Cumhurbaşkanı François Hollande Rémi Fraisse’nin babasını arayarak başsağlığı dilediği ve dayanışma içinde olacaklarını söylediği ifade edildi. Nisan ayında hükümet koalisyonundan ayrılmış olan Yeşiller, olaylarda polisin ve jandarmanın davranışını, ve baraj alanında polis varlığını ağır eleştirdi.

Members of a French farm labour union stand beneath a banner in memory of Remi Fraisse

Rémi Fraisse’nin polis tarafından öldürülmesinin ardından ülkede protestolar artarak devam ediyor. Ülkenin Lyon, Nantes ve Rennes şehirlerinde protestocular polisle çatışıyor. Fraisse’nin katili polisin ceza almasını isteyen protestocular şehirlerde barikatlar kurarak ateşler yakıyor.

ZADist: Alanını Savunan İnsan

Sivens barajını topraklarında istemeyen bir ZADist polisle karşı karşıya

Sivens barajını topraklarında istemeyen bir ZADist polisle karşı karşıya

Tastet orman bölgesinde yapılması planlanan Sivens barajının bölgedeki ormanı yok edeceğini düşünen halk 1 yıla yakın bir süredir direniyor. Savundukları bölgeye ZAD (Zone à Défendre yani Savunulacak Alan) adını veren direnişçiler kendileri için de ZADist tanımını kullanıyor. ZAD direnişi Fransa’da giderek yayılması ile direnişi büyütüyor.

(Direnişteyiz.org, The Guardian, Liberation)

You may also like

Comments

Comments are closed.