Doğa MücadelesiManşet

Fransız çiftçiler kasabalarına havalimanı istemiyor

0
Kasabalarına havalimanı istemeyen çiftçilerin traktörlerinde Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault'u anıştıran, " "Domuz Ayrault, Kan geliyor"" dövizi var. Cümlenin fransızca telaffuzunda diğer anlamı ise, ""Geleceği Olmayan Havalimanı""

Kasabalarına havalimanı istemeyen çiftçilerin traktörlerinde Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault'u anıştıran, " "Domuz Ayrault, Kan geliyor"" dövizi var. Cümlenin fransızca telaffuzunda diğer anlamı ise, ""Geleceği Olmayan Havalimanı""

Bağımsız İletişim Ağı Bianet’den Nilay Vardar’ın haberine göre Fransa’nın Nantes kentinde tarım alanlarının üzerine inşa edilecek yeni havalimanına karşı binlerce kişi traktörleri, inekleri ve çocuklarıyla sokaklardaydı.

Nantes’da eski havalimanın kaldırılıp kentin Loire Atlantique bölgesinde Notre-Dame-des-Landes isimli 2014’te inşaatına başlanacak yeni bir havalimanı yapılması planlanıyor.

Nantes sakinleri, 2 bin hektarlık tarım ve koruluk alana yapılması planlanan havalimanın yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını yok edeceğini düşünüyor.

Havalimanına Karşı Nantlılar Grubu, “evsizlere ev verileceğine yaşadıkları yerlerden kovuluyorlar, kendilerine yetecek kadar yiyecek sağlanacağına tarım alanları yok ediliyor” diyerek uzun süredir bu projeye karşı direniyor.

Demokrasi kuralları görmezden gelinerek kendilerine sorulmadan yapılan bu projenin halkın yararına olmadığını söyleyen grup, soruyor: Kim yılda birçok kez uçak kullanabiliyor ki?

Ayda bir kere sokağa çıkan grup, Cumartesi günü de Nantes’ın merkezinde çoluk, çocuk, genç, yaşlı sayıları polise göre 3 bin göstericilere göre 10 bin bulan kişi sokaktaydı.

Çiftçiler traktörleri, inek ve koyunlarıyla şehir merkezinde dolaşırken, geçim kaynakları topraklarını da eylem alanına döktü. Eylemcilerden biri, “Hem ekolojimize hem demokrasimizi savunmak için buradayız” diyor.

Ayrault Porc, Sangs à venir

Traktörlerin üstünde Ayrault Porc, Sangs à venir yazıyor. Yazılı olarak bu slogan okunduğunda “Domuz Ayrault, Kan geliyor” anlamına geliyor; ama okunduğunda “Geleceği Olmayan Havalimanı“nı gibi anlaşılıyor. Bu söz oyunuyla eylemciler Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault‘a gönderme yapıyor.

Nantes dışından da çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar da destek için şehre gelmişti. Günün sonuna doğru bir grup göstericiyle polis arasında arbede çıktı; polis gruba müdahale ederek birkaç kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul’a 3. havalimanı

İstanbul’da da Karadeniz kıyısında Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında yapılacak 3. havalimanına tepki gösteren uzmanlar, orman ve su havzalarıyla İstanbul’u ayakta tutan son bölgenin yok olacağını belirtiyor.

3. havalimanı ile ilgili “Dünyanın en büyük projelerinden olacak” diyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havaalanının eski kömür ocaklarının olduğu yerde 90 milyon metrekare alan üzerinde 100 metrelik çukurların doldurularak  kurulacağını açıklamıştı. (Bianet’te bu konuda yapılan haber için tıklayınız)

Havalimanına Karşı Nantlılar Grubunun eylemi ile ilgili hazırlanan videoyu buradan izleyebilirsiniz.

(Bianet)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.