Fransız Bakan’ın ‘Haçlı’ gafı

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, önceki gün bir televizyon programında, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ülkede sürekli eleştirildiğini ancak Libya operasyonunda koalisyon güçlerine öncülük ettiği için takdir kazandığını, ‘Haçlı Seferleri’ benzetmesiyle ifade etti.

Gueant, “Herkes Albay Kaddafi’nin yaptığı soykırımı görüyordu. Neyse ki Sarkozy BM kararının uygulanması için ‘Haçlı Seferlerinin başını çekti’, aynı şekilde Arap ve Afrika birliklerini de harekete geçirdi” dedi.

Gueant’in açıklaması Fransız basınında ‘yanlış kullanılmış bir ifade’ şeklinde yorumladı. Fransızcada ‘zor bir işe girişmek’ anlamında da kullanılan deyimi seçmesi tepki çekti. Operasyonu ‘Haçlı Seferleri’ olarak nitelendiren ilk isim Kaddafi’nin kendi olmuştu. Rusya Başbakanı Putin de BM kararı için ‘Ortaçağ’daki Haçlı Seferi çağrılarını anımsatıyor’ demişti.

(Cumhuriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR