Fransız Alpleri’nde kar kırmızıya döndü

Fransız Alplerinde tespit edilen kırmızı kar, iklim değişikliğinin etkisiyle çoğalan mikroalglerden kaynaklanıyor. Bilim insanlarına göre, bu iyiye işaret değil; algler yayılırsa dünyanın dört bir yanındaki kar ve buzulların erimesi hızlanabilir.

Fransız Alpleri’nde karın rengi kırmızıya döndü. Harekete geçen bilim insanları dağdaki değişimin nedenlerini araştırmaya başladı. Karın erimesini hızlandıran bu fenomenin iklim değişikliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Fransız bilim insanları insanları, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükselikte görünen kırmızı kardan örnekler topladı. Mikroalgler normalde yeşil renkte olsalar da, Güneş ışınlarına maruz kaldıkları için kırmızıya dönmüş olabilecekleri belirtiliyor.

‘Karpuz karı’ normalden hızlı ısınmaya işaret

‘Karpuz karı’ olarak da adlandırılan bu doğa olayı klorofilin yanı sıra ikincil kırmızı karotenoid pigment içeren yeşil alg türü Chlamydomonas nivalis’in neden olduğu bir fenomen. Tatlı su alglerinin çoğunun aksine, kriyofilik olan bu yosunlar donma suyunda gelişiyor.

Bu algler karda, hava normalden daha hızlı şekilde ısındığı zaman oluşuyor. 2020’de Antarktika’da da aynı olay yaşanmış, burada çalışmalarını sürdüren Ukraynalı bilim insanlarının bağlı olduğu Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı bu fenomenin Antarktika’da araştırma istasyonunun bulunduğu bölgede görülmeye başlanmasının iyiye işaret olmadığını belirtmişti.

İlgili Haber: Antartika’ya ‘Karpuz karı’ yağdı

Oluşan algler, güneş ışınlarını yansıtan beyaz kar yüzeyini kapladığı ve daha koyu bir renge çevirdiği için ek olarak küresel ısınmaya katkı yapıyor ki, bu duruma da ‘geri dönüşüm sarmalı’ deniyor. Yani küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor ve bu sarmal bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir sürece girebiliyor. Aynı durum buzulların erimesi ile yansıtıcı beyaz alanların kaybedilmesinde de geçerli.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR