ManşetEkoloji

Fransa’daki fabrika sızıntısı Belçika’daki nehirde binlerce balık ölümüne sebep oldu

0
Fotoğraflar: Reuters

Belçika’nın Wallonia bölgesinden yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada bir nehirdeki binlerce balığın Fransa sınırından akan kirlilik nedeniyle öldüğünü söylediler ve Fransız yetkililerini uyarı vermede çok geç kalmakla suçladılar.

Fransa sınırına bitişik Wallonia, sorunun şeker pancarı rafinerisindeki bir sızıntıdan kaynaklandığını ancak şirket ile ölü balıklar arasında doğrudan bir kanıt bulamadıklarını belirtti.  

Açıklamaya göre 50-70 ton balık Escaut olarak bilinen Scheldt nehrinin Belçika sınırlarında kalan 36 kilometrelik alanda öldü.  

Sızıntı nehre döküldü

Fransız şeker üreticisi Tereos, 9 Nisan’da 100 bin metreküplük yerleşim havuzunda sızıntı tespit edildiğini ve bu sızıntının atık suyun nehrin bir koluna dökülmesine neden olduğunu açıklamıştı.

Reuters’a açıklama yapan Wallonia Çevre Bakanı Celine Tellier “Wallonia Fransa tarafından uyarılmadı. Bunun sebebini anlamak ve ileride bazı şeyleri farklı yapmamız gerek” dedi. Tellier, kirleticinin 1 milyon Euro’ya varan bir miktarda cezalandırılması gerektiğini de belirtti.

Şirket: Doğrudan bağ kurulamaz

Scheldt, Kuzey Fransa’dan Avrupa’nın ikinci büyük limanı olan kuzey Belçika’daki Antwerp limanına kadar uzanıyor.

Tereos, durulama suyu sızıntısının 10 Nisan’da onarıldığını ve nehrin su kalitesinin 13 Nisan’a kadar nehrin Fransa tarafında kalan bölümünde normale döndüğünü söyledi. Şirket e-posta üzerinden yaptığı açıklamada bu durumda yaşanan balık ölümleriyle bu sızıntı arasında doğrudan bir bağ kurulamayacağını iddia etti.

Macron’a şikayet mektubu

Güney Belçika’da nehrin geçtiği Tournai belediyesinin başkanı Paul-Olivier Delannois ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘a bir şikayet mektubu yazarak “Fransa konuyla ilgili bilgiye sahipti ve bunu iletmedi. Bu kabul edilemez” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.