Fransa’da Yahudi mezarlığına saldırı

Westhoffen mezarlığındaki yüzden fazla mezara gamalı haç çizilmesi üzerine İçişleri Bakanı Castaner, ulusal çapta nefretle mücadele birimi oluşturulacağını duyurdu

Fransa‘da da Yahudilere ait bir mezarlıkta 107 mezar taşına Nazilerin simgesi olan gamalı haç ve bazı antisemit grafitiler çizildi. Strazburg yakınlarında yaşanan olayla ilgili AFP’ye değerlendirmede bulunan yetkililer, Westhoffen Mezarlığı’nda salı günü vandalların verdiği zararla ilgili soruşturma açıldığını belirtti.

Bas-Rhin’den Yahudi yetkili Maurice Dahan, spreyle mezar taşlarının çoğunun boyandığı saldırıyı “şok edici” diye nitelendirdi. Mezarlığa yaptığı ziyarette saldırıyı kınayan Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise hükümetin Westhoffen’de yaşananların ardından ulusal çapta nefretle mücadele birimi oluşturacağını açıkladı.

“İnanç hakkına saygı duymak zorundayız” diyen Castaner, özel bir polis ekibinin hadiseyi incelemeye başladığını, yeni ulusal birimin de nefret suçlarıyla mücadeleye odaklanacağını kaydetti.

Fransa İçişleri Bakanı Castaner saldırıya uğrayan mezarda inceleme yaptı.

İlk ve tek saldırı değil

Bu arada Westhoffen mezarlığında olanlar, Bas-Rhin’de Yahudi karşıtı saldırılara eklenen son halka oldu. Bölgenin doğusundaki Schaffhouse-sur-Zorn kasabası yakınlarındaki Yahudi mezarlığında aynı gün benzer bir saldırının daha gerçekleştiği ortaya çıktı.

Bu yıl şubat ayında Strazburg’un kuzeybatısında Quatzenheim Yahudi Mezarlığı’nda da 90’dan fazla mezar taşına gamalı haç çizilmişti. Fransa’da polis kayıtlarına göre Yahudi karşıtı saldırıların sayısı 2018’de bir önceki yıla oranla yüzde 74 artış göstermişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR