Fransa Ragbi Federasyonu (Fédération Française de Rugby – FFR), 17 Mayıs’ta yaptığı açıklamada trans kadınların gelecek sezondan itibaren ülkedeki tüm kadın ragbi liglerinde yer alabileceğini duyurdu.
Uluslararası düzeyde en üst ragbi kurumu olan Dünya Ragbi Birliği (World Rugby) geçen yıl, trans olmayan kadınların güvenliğini tehdit edeceği gerekçesiyle trans kadınların ragbi oynamamasını tavsiye etmişti. Bu karar, LGBT+ toplulukları tarafından ağır şekilde eleştirilmiş; spor, halk sağlığı ve sosyoloji gibi alanlardan 84 akademisyen bu hamleyi kınamıştı.
FFR Başkan Yardımcısı Serge Simon aldıkları kararı açıklarken, “Ragbi, cinsiyet, inanç, köken ayrımı yapılmayacak kapsayıcı bir spor” diyerek federasyonun her tür ayrımcılığa karşı olduğunun altını çizdi:
“Hiç kimsenin özgür iradesini kısıtlamadan ragbi yapmasını sağlamak için çalışıyoruz. Her bir oyuncumuzun, diğer herkesin haklarına saygı göstererek, tutkularının peşinden koşmasına izin vermek çok önemli.”
FFR, trans kadınların ligde oynamasına yeşil ışık yakan ilk ülke federasyonu. Ancak karar, ülkelerin federasyonları açısından bağlayıcı değil.
Trans kadınların Fransa Ligi’nde forma giymesi için en az 12 aydır hormon tedavisi gördüğünü belgelemesi ve testosteron seviyesinin 5 nanomol/litreyi geçmemesi gerekiyor.
Rugby nedir?
Ragbi, iki takım arasında, oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan takım oyunudur. Ragbi Birliği ve Ragbi Ligi olmak üzere üzere farklı kurallara ve oyuncu sayısına sahip iki türü vardır. Anavatanı Birleşik Krallık olan oyun, daha sonra sömürgelere de yayıldı. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Galler, İrlanda, İskoçya ve Fiji’de çok popüler olan oyun, diğer eski İngiliz sömürgeleri ve dünya genelinde yaygın olarak oynanmıyor.